Evropski teden mobilnosti 2023

Evropski teden mobilnosti je tradicionalna mednarodna pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k izvajanju in promoviranju trajnostnih ukrepov v prometnem upravljanju, ki spreminjajo potovalne navade. Sodoben življenjski stil nas preganja kot neusmiljen trener – v vsakem trenutku nekam hitimo in nenehno se nam mudi. Morda se prav zato preveč zanašamo na avtomobil, ki naj bi nas rešil iz časovne zagate, a nas pušča s pogubnimi posledicami: z onesnaženjem, s hrupom, z nesrečami in vse večjimi zdravstvenimi težavami zaradi pomanjkanja gibanja. Prav zaradi tega nas pobuda Evropski teden mobilnosti vabi, naj namesto avtomobila za svoje poti v službo, šolo ali trgovino raje izberemo katerega izmed bolj trajnostnih načinov mobilnosti (hojo, kolesarjenje ali uporabo javnega potniškega prometa). Ko bomo ugasnili avtomobil, bo zaigralo naše srce in naredili bomo izredno veliko zase in za svojo skupnost.

Migamo vse leto. Najbolj smo glasni med 16. in 22. septembrom. Enkrat na leto združimo moči in na glas pozovemo k spremembi mobilnostnih navad.

Evropski teden mobilnosti in Sobota

V Mestni občini Murska Sobota se letos že dvaidvajsetič pridružujemo pobudi Evropski teden mobilnosti, ki se bo odvijal od 16. do 22. septembra in Evropskemu dnevu brez avtomobila, ki ga bomo izvedli v petek 22. septembra na Slovenski ulici.

Ker se v občini zavedamo pomena trajnostne mobilnosti, se je v zadnjih dvaindvajsetih letih na področju prometa in urejanja prostora spremenilo marsikaj. Uvedel se je mestni prevoz potnikov »Sobočanec«, vzpostavil se je sistem souporabe koles »Soboški biciklin«, za starejše občane obstaja možnost koriščenja prevoza na klic, občani in obiskovalci mesta imajo možnost  najema električnega avtomobila, predvsem pa se prostor v mestu in naseljih oblikuje trajnostno, zeleno, privlačno in na način prijazen za pešce, kolesarje ter gibalno in senzorno ovirane osebe.

Letos pod sloganom: Varčne poti.
Kaj pomeni sporočilo »Varčne poti«?

Slovenska gospodinjstva za pokrivanje stroškov prevoza porabijo vse več denarja. Čeprav je ugotovitev skrb vzbujajoča, pa še zdaleč ne vključuje vseh stroškov motoriziranega prometa – na primer od stroška gradnje prostorsko potratne infrastrukture do stroškov nesreč, onesnaževanja in podnebnih sprememb.

Zaradi vseh teh razlogov Evropski teden mobilnosti letos v ospredje postavlja odločitev za racionalnejše načine potovanj. To so vsi tisti načini, ki sicer na prvi pogled ponujajo manj prestiža in udobja, a obenem zagotavljajo svetlejšo prihodnost. Izberimo torej varčnejše poti in se pogovarjajmo o tem, kakšna bi bila naša družba, če bi večino poti opravili z javnim prevozom ali se odločili za eno od oblik aktivne mobilnosti.

Kaj pripravljamo v Soboti?

Popravljalnica koles

Že tretjič zapored bomo v okviru dogodkov Evropskega tedna mobilnosti izvedli popravljalnico koles. Popravljalnica koles je namenjena za enostavnejša popravila vseh koles (razne nastavitve, servisi kolesa, nastavitve zavor, …). Popravljalnica koles bo trajala tri dni. Občanom in obiskovalcem Murske Sobote bo ponujeno brezplačno servisiranje koles, katera bo opravljal izkušen serviser koles (nakupi rezervnih delov koles niso všteti v same servise koles).

Dan brez avtomobila

Ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti se bo v mestu Murska Sobota zaprla Slovenska ulica. Slovenska ulica se bo prepustila pešcem in kolesarjem, največ veselja pa si bodo privoščili otroci osnovnih šol, za katere bo pripravljen bogat spremljevalni program. Na dan brez avtomobila ste seveda vabljeni tudi vsi občani in obiskovalci mesta Murska Sobota, kateri boste našli marsikatero zanimivo informacijo, kako potovati bolj trajnostno in zdravo.

Gledališka predstava

Za naše najmlajše pa bo na grajski ploščadi organizirana gledališka predstava.  Zvezda letošnje gledališke predstave bo Črtek.  To je mali tiger, ki pobegne iz živalskega vrta naravnost v mesto Murska Sobota. Tam ga čakajo prometni predpisi, na katere se ne spozna.  Se bo mali tiger znašel v mestu ali mu bodo morali pomagati otroci?

PROGRAM AKTIVNOSTI
V MESTNI OBČINI MURSKA SOBOTA

Slika
Evropski teden mobilnosti 2023

Pretekli dogodki: