Prosti čas in rekreacija

Murska Sobota je središče turističnega okolja naravnih termalnih zdravilišč. V središču mesta je Hotel Zvezda z restavracijo in pivnico Zvezda, ki je še posebej privlačna v poletnih mesecih zaradi senčnega vrta pod kostanji na glavnem trgu. V restavraciji poleg vsakdanje kontinentalne hrane nudijo tradicionalne prekmurske jedi, kot so tipične prekmurske koline z 'bujto repo' in krvavicami, bograč in gibanica.

Za gostinsko ponudbo v občini skrbi skoraj 200 gostinskih obratov. Gastronomska in kulinarična ponudba mesta je zelo pestra in raznolika. Poleg tradicionalnih jedi je prisotna tudi mednarodna ponudba, ponudba italijanske, kitajske, balkanske in morske hrane.

Tudi v okolici Murske Sobote je več dobrih gostiln in restavracij, nekatere izstopajo z vrhunsko kvaliteto kuhinje (aktualno sezonsko ponudbo si oglejte v priloženi datoteki na dnu strani).  Na kulinarični tradiciji pokrajine se je oblikovala blagovna znamka prehrambnih izdelkov Diši po Prekmurju. Sodobne kavarne in bifeji na Slovenski ulici, Trgu kulture, na Ulici Štefana Kovača, na Slomškovi ali na Lendavski ulici vabijo s prijetnim ambientom ali z udobnimi terasami.

Večino zabave ponuja mesto v času tradicionalnih zabavnih prireditev, kot sta Festival Soboški dnevi in prireditev Soboško poletje in Skrito dvoriščePrav tako sej je v mestu prijel Festival ulične kulinarike "Sočna vilica", ki vsako poletje vabi k okušanju jedi, ki jih dopolnjujejo vrhunska vina domačih vinarjev, raznolik pivski izbor in sladke pregrehe. 

Edinstveno doživetje Pomurja ponuja doživljajski park Expano ob Soboškem jezeru na obrobju Murske Sobote. Izjemna arhitekturna stvaritev je leta 2015 v Milanu uspešno predstavljala Slovenijo. V objektu na domislen, inovativen način spoznate Pomurje, od tu tudi poimenovanje Vrata v Pomurje. Še preden se podate na virtualni potep si lahko privoščite domač grižljaj ali pridobite vse potrebne informacije za odkrivanje regije.

 

 

 

Športno-rekreacijski center Fazanerija  vabi na  trim, kopanje, tenis ali na tekme na nogometnem stadionu. V neposredni bližini Fazanerije se nahaja Visitor center Murska Sobota, ki na zanimiv, interaktiven in izoraževalen način predstavi pot Mestne občine Murska Sobota do energijsko zelenega mesta.

V Rakičanu je center konjeniškega kluba.  Le malo dalje je športno letališče, znano po letalskih in balonarskih prvenstvih pa tudi po akrobatskih letalcih. Od tu se lahko s panoramskim poletom dvignete nad prostrano ravnino pokrajine, pod katero se pretakajo vrelci termalne vode.

Ob reki Muri so urejene sprehajalne poti, prostori za piknike, v Krogu deluje brodarsko društvo, ki goji tradicijo športnega kajakaštva. Tako se lahko z brodom peljete čez reko, ali se organizirano spustite po njeni strugi. Cela občina Murska Sobota pa je izhodišče kolesarskih poti (povezava do strani s kolesarskimi stezami), ki vodijo v naravo. Več o doživetjih ob reki Muri najdete na Go In Nature.

Za vse, ki si želijo rekreacije, so na voljo še mnogi rekreacijski centri in drugi športni objekti v občini (Kontakt : Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota).  

Šport

Šport ima v Murski Soboti in njeni okolici dolgoletno tradicijo. Med vojnama je delovalo telovadno društvo Sokol (ustanovljeno 1920); na njegovo pobudo je bil zgrajen telovadni dom na Mladinski ulici, ki še danes opravlja svojo funkcijo (sedež Športne zveze Murska Sobota). Prvi športni klub je bil 1924 ustanovljen Športni klub Mura, ki upravlja z nogometnim stadionom v Fazaneriji (danes NŠ Mura). Mesto je bodisi imelo ali ima izjemne športnike v namiznem tenisu in borilnih športih ter uspešne klube v nogometu, rokometu, odbojki in košarki. Mnogo udeležencev in aktivnosti je tudi na področju atletike, streljanja, tenisa in plesa. Skozi celo leto se v mestu vrstijo prireditve v borilnih športih, številni turnirji v ekipnih športih, različna tekmovanja v teku in hoji (informacije: Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota).

Analiza je pokazala, da ima občina največje število športnih površin na prebivalca v slovenskem prostoru, kar priča o dobri razvitosti športnih dejavnosti in o priljubljenosti športa.