V tednu mobilnosti zasaditev lipovega drevoreda na Tišinski ulici v Murski Soboti

četrtek, 19. September 2013

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti, ki letos poteka pod geslom »Vaš korak za čistejši zrak« je mestna uprava Mestne občine Murska Sobota pripravila različne dejavnosti za osveščanje občank in občanov, da spremenijo svoje potovalne navade v korist bolj čistim oblikam mobilnosti.

Evropski teden mobilnosti se običajno konča z dnevom, ko je za ves tovorni promet zaprto mestno središče ali t.i.  dnevom brez avtomobila.  Le-ta bo  v Murski Soboti letos izjemoma potekal v petek, 20. septembra 2013 (zaradi vikenda). Akcija bo kot vsako leto potekala v središču mesta, posebej pa vabljeni, da se nam pridružite pri  vožnji s kolesi od mestnega središča preko Rakičana  do naselja Jezera in nazaj, spretnostni polžji vožnji, vožnji najmlajših po mini mestni prometni ureditvi in vožnji z otroškim vlakcem. Predstavljena bodo električna kolesa ter brezplačno popravilo koles in kolesarske opreme.

Prav posebej pa vabimo vse občanke in občane, ter predstavnike medijev, da se nam pridružijo v soboto 21. septembra 2013 ob 9. uri, ko bomo posadili nova drevesa ob Tišinski ulici v Murski Soboti. Posek sibirskih brestov je letošnjo pomlad naletel na burne odzive. Vendar je po mnenju stroke ta drevesna vrsta v te namene zaradi cvetenja (alergen) neustrezna in težko obvladljiva za vzdrževanje, prav tako pa je zanjo značilna krhkost vej, kar predstavlja nevarnost za udeležence v prometu. Poleg tega je bilo veliko dreves poškodovanih ob močnih nevihtah in neurjih, zato bo v soboto na Tišinski ulici zasajen nov – lipov – drevored.

Evropski teden mobilnosti bomo v Mestni občini Murska Sobota sklenili v nedeljo 22. septembra, ko bomo predstavniki mestne uprave skupaj z županom in občani kolesarili do Rakičana ter po novi kolesarski stezi do Jezer, s postankom pri gradu Rakičan.