Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

V Rakičanu obnovljena pomembna stavba

ponedeljek, 4. Maj 2020

Konec minulega leta je bila dokončana prva faza obnove vaško-gasilskega doma v Rakičanu. Vrednost investicije z nadzidavo objekta ter urejanjem okolice in nadstreška je znašala 140 tisoč evrov.

Vaško-gasilski dom v Rakičanu so od leta 1980, ko je bil zgrajen, sicer vzdrževali (streha in delno stavbno pohištvo), vendar je objekt kljub temu potreboval celostno obnovo. Obnova v delu doma, kjer imajo prostore domači gasilci, se je začela že novembra 2018 ter je potekala v več fazah in več let. V letu 2018 so začeli z nadzidavo doma v delu gasilskih garaž, saj je za potrebe normalnega delovanja gasilskega društva primanjkovalo prostorov. Odstranili in zamenjali so del strehe, obstoječo kritino, žlebove, strelovod, obrobe, ostrešje, zunanja vhodna in notranja vrata, tlake, toplotno izolacijo, dele sten in okna. Ostrešje doma so dvignili ter na tem delu uredili novo strešno konstrukcijo. Z deli so nadaljevali tudi v letu 2019. Uredili so predelne stene, zamenjali in vgradili nova zunanja vrata in okna, izvedli električne in strojne instalacije ter omete, uredili tlake, opravili ključavničarska, keramičarska in slikopleskarska dela, uredili in opremili sanitarije, položili pode, zamenjali notranja vrata ter uredili še zunanji nadstrešek. V okviru investicije so tako pridobili dve pisarni, arhiv, manjšo čajno kuhinjo, sejno sobo in sanitarije.

Izboljšana funkcionalnost

Poleg te investicije so rakičanski gasilci, kot pravi predsednik KS Rakičan Matjaž Durič, z lastnimi sredstvi poskrbeli za novo opremo pridobljenih prostorov, zamenjali so vhodna vrata, prepleskali prostore gasilskih garaž, položili keramiko v garažah, zamenjali okna, uredili okolico ter zamenjali in posodobili sistem kurjave v celotnem vaško-gasilskem domu. V to dodatno ureditev so gasilci vložili 45 tisoč evrov. Dela so bila zaključena konec leta 2019. S prenovo vaško-gasilskega doma in okolice so izboljšane funkcionalnost, varnost, energetska varčnost in izkoriščenost prostorov, še zlasti dvorane kot osrednjega prostora.

Ksenija Glažar, Soboške novine, april 2020