V projektu Tradicionalni slovenski zajtrk letos že petič sodeloval tudi župan Mestne občine Murska Sobota

petek, 18. November 2011

Danes so v vseh slovenskih vrtcih in šolah izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk. Le-ta je prerasel okvire akcije Med za zajtrk, ki jo slovenski čebelarji izvajajo v slovenskih vrtcih že peto leto, s tem novim projektom pa so pobudo razširili tudi na ostale kmetijske panoge. Podporo projektu je tudi letos izrazila lokalna skupnost in tako se je župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec že petič udeležil te vseslovenske akcije. Letos se je pridružil otrokom v vrtcu Pušča, kjer so bili tudi predstavniki lokalnih pridelovalcev, med njimi  predsednik Čebelarskega društva Murska Sobota Franc Hauko. Danes so otroci imeli za zajtrk na mizi kruh, maslo, med, mleko in jabolko – vse slovenskega oziroma lokalnega porekla. Za vrtce in šole v Murski Soboti so domače proizvode donirali Mlinopek, Pomurske mlekarne, Robert Hari iz Gerlincev, Sadjarstvo Cifer iz Kukeča ter Čebelarsko društvo Murska Sobota.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi postal most med kmetijami in vrtci ter šolami. Namen projekta je, seznaniti otroke, zakaj je uživanje lokalno pridelane hrane pomembno. O pomenu zdrave, v lokalnem okolju pridelane hrane  je ob tej priložnosti spregovoril tudi župan in povedal, da  je najpomembnejši cilj te vseslovenske akcije otrokom predstaviti, kako sta v današnjem času pomembna zajtrk in predvsem uživanje hrane, pridelane v Sloveniji. S tovrstnimi akcijami bodo mladi na konkretnem in njihovi starosti prilagojenem primeru spoznali pomen kmeta kot pridelovalca hrane in čebele, ki je tesno povezana s kmetijstvom in pridelavo hrane. Prepričan je, da bo projekt dosegel svoj namen vsesplošnega osveščanja in da bo njegov namen dosežen s tem,  da bo čim več ljudi zajtrkovalo zdravo in v domačem okolju pridelano hrano.

Projekt je rezultat sodelovanja državnih institucij, nevladnih organizacij, šol, vrtcev in donatorjev, podpira pa ga tudi Mestna občina Murska Sobota.