Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

V Kupšincih dostojnejše slovo od pokojnikov

sreda, 19. September 2018

Prizidek k poslovilni vežici je s temeljito ureditvijo pročelja in strehe dobil enoten videz. Vrednost del z obnovo in opremo notranjosti je več kot 55 tisoč evrov.

Mrliška vežica, ki je bila namenu predana pred dobrimi 25 leti, je bila premajhna in je klicala po obnovi. S širitvijo so na pokopališču v Kupšincih dobili sodoben objekt, ki ima v bližnji in daljni okolici le malo podobnih. Na priložnostni svečanosti slovesne predaje in blagoslovitve nove pridobitve se je Jožef Recek, predsednik matične krajevne skupnosti, v nekaj stavkih vrnil četrt stoletja nazaj, ko so 23. maja 1993, tedaj še v okviru KS Černelavci, odprli predhodnika tega objekta. Še pred gradnjo so v 90. letih s prostovoljnim delom poskrbeli za napeljavo električnega in vodovodnega omrežja. Slovo od pokojnikov se je v tem času spremenilo, je poudaril Recek, saj je čedalje več žarnih pokopov. Zato v vežici ni potrebe po dveh poslovilnih prostorih, ki sta bila prostorsko precej utesnjena. Zaradi tega so v tem mandatu začrtali rekonstrukcijo objekta s prizidkom. S prvimi projekti in tehnično dokumentacijo so začeli že pred dvema letoma; da bi znižali stroške investicije, je bila načrtovana samogradnja. A se je načrt spremenil, saj je investicijo prevzela mestna občina.

Začeli januarja letos

Ko je Mestna občina Murska Sobota opravila javno izbiro, se je pokazalo, da bo investicija vredna blizu 70.000 evrov, enkrat več, kot je bilo predvidenih sredstev za obnovo v proračunu občine za leto 2017. Po reviziji projekta so zmanjšali nepotrebne stroške. Kljub težavam z izbranim izvajalcem iz okolice Ljubljane, ob čemer je Recek izpostavil, da se je ponovno potrdila pomanjkljivost zakona o javnih naročilih, ki pravi, da je osnovno in glavno merilo pri izboru izvajalca cena, so adaptacijo objekta in gradnjo prizidka vseeno v glavnini pripeljali do konca. Ostalo je le še nekaj drobnih del. »Ponosni moramo biti na ta objekt, saj bo po vsej verjetnosti tukaj zadnje domovanje slehernega izmed nas, ki se bomo odločili za pokop na tem pokopališču. Sočasno z izgradnjo smo v okviru sredstev, ki jih imamo v krajevni skupnosti na razpolago za vzdrževanje, na pokopališču postorili še nekaj drugih del,« je omenil Recek. Tako so odstranili dotrajane ciprese in namesto njih zasadili gaber. Na novo so postavili in z rožami zasadili cvetlična korita ter obnovili in opremili notranjost objekta, vključno z ureditvijo stavbnega pohištva.

Mestna občina ni samo Murska Sobota

Na koncu je Jožef Recek priznal, da brez izdatne pomoči mestne občine, župana dr. Aleksandra Jevška in v upravi mestne občine višje referentke za javno gospodarsko službo oziroma zadolžene za investicije v krajevnih skupnostih Jožice Gomboc investiciji ne bi bili kos. Ker je smrt kot zaključek našega življenja neizogibna, ne more se ji izogniti ne bogat in ne reven, ne drugače misleč, si vsakdo zasluži dostojno slovo, zato v mestni občini podpirajo tovrstne investicije, je poudaril župan dr. Aleksander Jevšek. Nagovor je sklenil z ugotovitvijo, da mestna občina ni samo mesto Murska Sobota, temveč tudi krajevne skupnosti. Na prireditvi se je zbralo veliko domačinov in drugih gostov. K priložnostnemu programu, ki ga je povezovala Sara Rautar, so prispevali člani vokalno-instrumentalne skupine Cvetje v jeseni in njihov harmonikar, sicer domačin Ludvik Škaper, ki je iz svoje pesniške zbirke »Se še spomniš« recitiral pesem »Izgubljeni sin«. Za kraj pomemben objekt sta blagoslovila evangeličanski duhovnik iz murskosoboške cerkvene občine mag. Leon Novak in rimskokatoliški župnik iz tišinske župnije Andrej Čeh.

Soboške novine, september 2018, 

Avtor: Geza Grabar

Foto: Melita Marič