Svetovni dan spomina na žrtve holokavsta

sreda, 27. Januar 2021

Ob današnjem svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta je podžupan Zoran Hoblaj položil venec na židovskem pokopališču.

Na številno judovsko skupnost v našem mestu nas danes spominja ohranjen del židovskega pokopališča, kjer je mestna občina leta 2015 preuredila spomenik z napisom in leta 2014 postavljeno spominsko obeležje na Lendavski ulici. Obeležje je bilo postavljeno na mestu nekdanje sinagoge, ki je bila porušena leta 1954.

Poleg tega je na železniški postaji v spomin na internacijo in kasnejše uničenje prekmurske judovske skupnosti postavljeno spominsko obeležje v obliki klopce in »pozabljenega« kovčka.   

Na vse meščanke in meščane, ki so izgubili življenja ali prestajali najhujše oblike mučenja v holokavstu, nas spominjajo tudi kamni spotikavci, ki so simbolično vgrajeni pred hišami nekdanjih soboških družin Berger, Hahn in Frim.  

Judje, ki so živeli v Prekmurju so pospeševali razvoj mnogih panog in s kapitalom omogočili izgradnjo in razvoj industrijskih obratov, trgovine in tiskarstva v Murski Soboti in v Lendavi. V tragediji holokavsta med drugo svetovno vojno so prekmurski Judje žal doživeli skoraj popolno uničenje.

Sicer pa si lahko ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ogledate virtualno gostujočo razstavo Potni listi za življenje, ki je posvečena poljskim diplomatom, ki so med drugo svetovno vojno v Bernu izdajali ponarejene potne liste latinskoameriških držav in tako reševali Jude.

Virtualni ogled je dostopen na spletni strani Pomurskega muzeja Murska Sobota.

Nagovor ob odprtju je izrekel poljski veleposlanik, dr. Krzysztof Olendzki, ki je ob tej priložnosti tudi položil cvetje ob spomeniku judovski skupnosti na Lendavski ulici.