Svetovni dan čebel

četrtek, 20. Maj 2021

V Murski Soboti bomo svetovni dal čebel obeležili z razstavo v paviljonu MEDENA ZGODBA, ki bo jutri, v petek, 21. maja in soboto, 22. maja postavljen na Slovenski ulici pred Hranilnico prekmurskih dobrot.

Prevozni paviljon MEDENA ZGODBA, projekt Čebelarske zveze Slovenije na svojevrsten način prikazuje delo čebel, čebelarja in sadove njunega sodelovanja. Pri predstavitvi bodo sodelovali tudi čebelarji iz čebelarskega društva Murska Sobota. 

Ponosni smo, da  prav v naši občini stoji prvi učni čebelnjak na svetu, ki je prilagojen za invalide na vozičkih. Čebelnjak je Društvu paraplegikov Prekmurja in Prlekije leta 2018 donirala Čebelarska zveza Slovenije, njegovo izgradnjo in opremo pa je financirala Mestna občina Murska Sobota v višini 7.000 EUR.  Mestna občina Murska Sobota s podporo delovanja Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, kjer je čebelnjak postavljen, tudi posredno skrbi za delovanje invalidov čebelarjev ter vzdrževanje čebelnjaka. (Na tej povezavi je objavljen prispevek, ki je bil objavljen na RTV SLO DOSTOPNO o tem, kakšna je bila pot do uresničitve ideje o postavitvi učnega čebelnjaka).

Mestna občina Murska Sobota preko razpisa za sofinanciranje pospeševanja društvene dejavnosti na področju kmetijstva finančno podpira dve čebelarski društvi  v občini,  Čebelarsko društvo Murska Sobota, ki je v minulem letu obeležilo 100-letnico delovanja in Čebelarsko društvo Bakovci. Pod okriljem slednjega potekata tudi čebelarski krožek na OŠ Bakovci in podružnični Osnovni šoli Krog .

V občini si nenehno prizadevamo za zasaditev čim več medovitih dreves in grmovnic na javnih površinah. Med drugim smo minulo leto ob prenovi Slovenske ulice v središču mesta 14 lip pazljivo presadili na novo lokacijo ob regijskem promocijskem centru EXPANO,  na Slovenski ulici pa zasadili čez 90 novih dreves.

Mestna občina Murska Sobota se že vrsto let aktivno vključuje v akcijo Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal iz pobude »Medeni zajtrk« Čebelarske zveze Slovenije. Vsako leto se župan skupaj s predstavniki čebelarskih društev iz občine udeleži zajtrka v katerih od občinskih šol ali vrtcu.

Preko javnega Zavoda za kulturo, turizem in šport spodbujamo prodajo izdelkov domačih čebelarjev v dveh prodajnih mestih in sicer Hranilnica prekmurskih dobrot  in TIC EXPANO, kjer potekajo tudi promocijski dogodki za ozaveščanje o pomenu domačih čebelarjev.