Stanku Kerčmarju zahvala za dolgoletno sodelovanje na Mednarodnih igrah šolarjev

sobota, 9. September 2017

Stanko Kerčmar, dolgoletni predsednik Športne zveze Murska Sobota je danes iz rok predsednika Mednarodnih iger šolarjev Torstena Rascha prejel posebno priznanje za doprinos in dolgoletno športno sodelovanje s to organizacijo. Dogodka so se udeležili tudi generalni sekretar Richard Smith, podpredsednik Igor Topole in nekateri člani komiteja ter predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. Kot častni gost je bil prisoten tudi ustanovitelj mednarodnih iger šolarjev, nekdanji športni pedagog Metod Klemenc. Prav na njegovo pobudo so se namreč pred skoraj petimi desetletji v Celju zgodile prve mednarodne igre šolarjev. Mladi iz številnih dežel so se začeli družiti in tekmovati na športnih igrah, vsako leto v drugi državi.

Tudi Murska Sobota se je pridružila tej pozitivni ideji in bila kar trikrat organizatorka iger. Organizacija, ki se ji je vsako leto pridružilo več članic je prerasla v organizacijo svetovnih razsežnosti in pomemben del olimpijskega gibanja, ki preko športa povezuje mlade iz vseh kontinentov. Murska Sobota se je organizaciji  Mednarodnih iger šolarjev pridružila takoj na začetku, sama je igre organizirala kar trikrat, vendar za današnje razmere v bistveno manjšem obsegu, število sodelujočih držav in držav članic se je namreč iz leta v leto povečevalo. V zadnjih letih na mednarodnih igrah šolarjev sodeluje okrog 2000 športnic in športnikov iz več kot 70 mest iz celega sveta. Ne glede na svojo velikost pa je Murska Sobota aktivno sodelovala na športnih srečanjih mladih širom sveta in bistveno prispevala tud k razvoju same organizacije.

V Murski Soboti je bil za Mednarodne športne igre šolarjev skoraj trideset let pristojen Stanko Kerčmar, dolgoletni predsednik Športne zveze Murska Sobota, ki je mlade športnike in njihove trenerje navduševal za športno sodelovanje in druženje. Sam je bil tudi v organizacijskem odboru takrat 12. Mednarodnih iger šolarjev v Murski Soboti leta 1983, takrat je na njih sodelovalo 11 mest iz 4 evropskih držav. Kar 22-krat je Stanko Kerčmar organiziral in urejal vse potrebno, da so se mladi športniki iz Murske Sobote udeležili iger širom po svetu, se športno borili s svojimi vrstniki, predvsem pa sklepali nova prijateljstva in prispevali k širjenju olimpijskega duha.

Mednarodne igre šolarjev so organizacija priznana s strani mednarodnega olimpijskega komiteja, njegov partner in zaveznik pri promociji in spodbujanju športa in njegova pomen za zdravo življenje. Ob današnji priložnosti je plaketo Olimpijskega komiteja – Združenja športnih zvez za dolgoletno aktivno športno novinarstvo prejel Tonček Gider. Izročil mu jo je predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec.