Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

Spotikavci na ulicah našega mesta

torek, 17. September 2019

V Murski Soboti smo danes na pobudo Sinagoge Maribor in Judovskega kulturnega centra v Ljubljani položili tlakovce spomina – spotikavce dvema judovskima družinama, ki sta živeli v Murski Soboti, njihovi člani pa so postali žrtve holokavsta. To sta družini Berger na ulici Staneta Rozmana in družini Hahn na Slomškovi ulici. Spotikavci družini Frim, ki je živela na današnjem naslovu Slovenske ulice 47 zaradi prenove Slovenske ulice, ki sledi v prihodnjih mesecih niso bili položeni, v hrambo jih je v tem času prevzel Pomurski muzej Murska Sobota.

Zakaj prav te tri družine je obrazložil direktor Sinagoge Maribor Boris Hajdinjak.

V odsotnosti župana Jevška je zbrane goste, med katerimi so bili poleg umetnika projekta Gunterja Demniga tudi rabin Ariel Hadad in kantor berlinske sinagoge Isidoro Abramowiz, pozdravila mag. Brigita Perhavec, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, ki je povedala, da smo pobudo Sinagoge Maribor  in Judovskega kulturnega centra v Ljubljani za postavitev spotikavcev v našem mestu sprejeli brez oklevanja, saj se zavedamo, da je to najmanj, kar lahko kot lokalna skupnost naredimo za judovsko skupnost, ki je bistveno pripomogla h gospodarskemu in kulturnemu napredku našega mesta.

Na številno judovsko skupnost v našem mestu nas danes spominja le ohranjen del Judovskega pokopališča, kjer smo leta 2015 preuredili spomenik z napisom,  ter leta 2014 postavljeno spominsko obeležje na Lendavski ulici. Obeležje je bilo postavljeno na mestu nekdanje sinagoge, ki je bila porušena leta 1954.  Po mnenju tako zgodovinske kot urbanistične stroke je z rušenjem sinagoge nastala nepopravljiva škoda in to ne samo zaradi uničenja pomembnega ostanka judovske dediščine v mestu in v pokrajini, pač pa tudi nasploh, saj bi lahko objekt obnovili in ga uporabljali za kulturne namene.

»Danes s skromno gesto – postavitvijo spotikavcev pred hišami soboških družin Berger in Hahn, kasneje tudi Frim - delamo naslednji korak, k popravljanju škode, ki je bila storjena judovski skupnosti v našem mestu. S tem se z izrazi  globokega spoštovanja poklanjamo spominu ne samo omenjenim družinam, temveč vsem meščankam in meščanom, ki so izgubili življenja ali prestajali najhujše oblike mučenja v holokavstu.«

###

Umetniški projekt Gunterja Demniga Spotikavci/orig. Stolpersteine poteka od leta 1994 in po načelu ‘en tlakovec za eno ime’ obuja do pred kratkim brezimne in pozabljene žrtve nacizma. Gre za standardizirano spominsko obeležje v obliki kamnitega tlakovca, prevlečenega s slojem medenine, v katerega so vgravirani osebni podatki posamezne žrtve. Doslej so bili Spotikavci postavljeni v številnih evropskih mestih.  Po Mariboru in Ljubljani  sta se tej odmevni vseevropski pobudi pridružili tudi Lendava in Murska Sobota.