Spominski dan Mestne občine Murska Sobota

četrtek, 17. Oktober 2013

Danes, 17. oktobra, praznujemo spominski dan Mestne občine Murska Sobota. Do leta 1995 je bil to občinski praznik »velike« občine Murska Sobota, po odloku iz leta 1997 pa ta praznik obeležujemo kot spominski dan Mestne občine Murska Sobota.

Na ta dan se spominjamo zgodovinskih dogodkov iz težkih časov v drugi svetovni vojni, ki smo jih Slovenci preživljali pod tujimi zavojevalci, ki so želeli potujčiti naš narod. V Prekmurju so že leta 1941 v oktobru izgubili življenje prvi antifašistični borci. Pod streli okupatorja Štefan Kovač v Gančanih, z obešenjem soboškem gradu pa Štefan Cvetko in Ali Kardoš. Ponovno so v oktobru 1944 okupatorji začeli boj proti zavednim Prekmurcem in prav 17. oktobra napadli aktiviste OF v Murski Soboti, kjer je padel Juš Kramar, 21. oktobra pa umikajoča partizana Dane Šumenjak in Alojz Kosi na Vaneči. Po teh dogodkih se je začelo množično preganjanje zavednih Prekmurcev in Židov, ki so bili odpeljani v zapore in koncentracijska taborišča.

V počastitev prazniku bo danes ob 18. uri v grajski dvorani potekala slovesnost, na kateri bo slavnostna govornica nekdanja podpredsednica Izvršnega sveta Skupščine občine Murska Sobota Brigita Bavčar. V kulturnem programu bo nastopil Pihalni orkester Glasbene šole Murska Sobota ter Aleksandra Pörš z recitalom.

Vljudno vabljeni!

Foto: Jože Bratuš