To so bili Soboški dnevi 2018

ponedeljek, 2. Julij 2018

Osrednji del Festivala Soboški dnevi se je med petkom in nedeljo odvijal na sosednjih prizoriščih v mestnem parku. Najbolj zveneča imena, ki so jih organizatorji ponudili obiskovalcem, so bili Laibach, Tabu, Severina in Tanja Žagar z Avanturo.

Zlasti mladi so z množičnim obiskom potrdili, da ima Challe Salle v Pomurju veliko oboževalcev, starejši obiskovalci pa so z veseljem zapeli s skupino Help!, ki je spomnila na minule čase beatlomanije. Na glavnem odru smo lahko prisluhnili še domači skupini The Margins, hrvaški Pips, Chips & Videoclips ter Pepsonu z gosti.

Poleg Mestne občine Murska Sobota ter Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota je tretji soorganizator prireditve Mikk, ki je na grajskem dvorišču pripravil koncert skupin Matter in Koala Voice.

Že uveljavljeni so nastopi za ogrevanje, namenjeni najmlajšim – Igrivi park ter lutkovna in igrana predstava, obe na grajskem dvorišču.

Uvod v Soboške dneve je bila slovesnost ob dnevu državnosti v Gledališču Park, še eno ogrevanje med petkom in nedeljo pa »Flowramps« – šola urbanih športov v mestnem parku.

Velja opozoriti na program, ki je morda med splošno publiko občutno manj izstopal in se je odvijal med tednom. Recimo na tri koncerte klasične glasbe v evangeličanski cerkvi, ki jih obiskuje zvesta publika. Harfistka Lara Hrastnik, duo Andraž Frece in Nataša Trček ter godalni kvartet Adria so izpolnili pričakovanja ljubiteljev klasične glasbe. Dobro obiskani sta bili monokomediji na grajskem dvorišču – prva z Urošem Fürstom in druga z Zijahom Sokolovićem v glavnih vlogah.

Ker Soboške dneve krojijo tudi vremenske razmere, je sicer napovedano deževje pokvarilo zlasti sredino predstavo Folkarta na grajski ploščadi, ki so jo organizatorji morali prekiniti. Zaključek Soboških dnevov je bil posvečen 50- letnici domače rock skupine Špirit.

Tudi letošnji festival je potekal brez vstopnine, financiran pa je bil iz proračuna Mestne občine Murska Sobota ter sponzorskih in donatorskih sredstev. Sponzorji in donatorji so v letošnjem letu izrazili veliko podporo festivalu, saj so skoraj v celoti zagotovili pokritje programskih stroškov.

Aleš Cipot, Soboške novine julij 2018