Sočno, zabavno in z obilo dobre glasbe

sobota, 15. September 2018

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota je ponovno poskrbel za pestro in raznoliko poletno dogajanje v Murski Soboti.

V glasbenem delu se je zvrstilo 37 poletnih prireditev, ki jih je obiskalo skoraj 7000 ljubiteljev glasbe, poezije in gledališča, in to vse od otrok do najstarejših. S petimi Sočnimi vilicami so poskrbeli za pestra kulinarična doživetja.

Veliko dobre glasbe

V okviru festivala Soboško poletje so na Trgu kulture nastopili številni raznoliki glasbeniki in glasbene skupine, npr. Oto Pestner & Sekstakord, Špičikuc orchestra, Brina, Kontrabant, Alenka Godec, Čompe, dalmatinska klapa More in TO KD Ivana Kaučiča Ljutomer ter Nina Strnad/Vox Arsana & jazz trio. Na grajskem dvorišču so nastopili mladinski simfonični orkester Raanana iz Izraela, v sodelovanju z Glasbeno šolo Murska Sobota udeleženci 25. mednarodnega poletnega glasbenega tabora Glasbene mladine Slovenije, mladinski komorni orkester iz Bromleyja (Velika Britanija) in mladinski simfonični orkester iz Aucklanda z Nove Zelandije. Ob sobotnih dopoldnevih so na Trgu kulture na račun prišli najmlajši. Zanje so pripravili predstave in zaključni glasbeni dogodek »Si vüpaš« z Moiro. Sobotni večeri so bili rezervirani za Skrito dvorišče. Med drugimi so na priljubljenem dvorišču ob Hranilnici prekmurskih dobrot nastopili Vesna Pisarović, Brest feat. Vesna Zornik, Astrid Kuljanić iz ZDA, Ton Risco European Quartet, Kristina Oberžan, Doroja, Slo-blues ter Severa in Gal Gjurin. Lokacijo so obiskovalci zelo dobro sprejeli.

Poezija in filmski večeri prav tako navdušili

Letošnja novost je bila Knjižnica pod zvezdami, ko so obiskovalci lahko pod zvezdnatim nebom in v soju lučk poslušali poezijo, prepleteno z glasbo. Julija sta nastopila Ditka in Feri Lainšček, avgusta pa Vlado Poredoš Trio. Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota je v sodelovanju z Razvojnim centrom Murska Sobota in Mladinskim informativnim in kulturnim klubom Murska Sobota v avgustu pripravil filmske večere na prostem. Avgusta so ob sredah na grajskem dvorišču, ob slabem vremenu pa v Gledališču Park, predvajali projekcije celovečernih glasbenih dokumentarnih filmov o glasbenih legendah, kot so Janis Joplin, The Beatles, Grace Jones in Whitney Houston.

»Imamo izjemno publiko«

Mag. Brigita Perhavec, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, pravi, da jim je letos poleti nekajkrat zagodlo slabo vreme, zato so morali prireditve preseliti v Gledališče Park. Koncert skupine Brest z Vesno Zornik so prestavili v Hranilnico prekmurskih dobrot, kar se je izkazalo kot odlična rešitev v zadnjem trenutku. Na dva večerna koncerta so obiskovalci celo počakali pod dežniki, ko pa je dež prenehal in se je prireditev s krajšim časovnim zamikom začela, je sledil čaroben večer. »Letošnji novosti sta bili večer uglasbene poezije Knjižnica pod zvezdami na Skritem dvorišču, ki smo ga izvedli na pobudo in skupaj s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota, ter filmski večeri na grajskem dvorišču, ko smo v avgustu pripravili projekcijo pod zvezdami. Letos smo se odločili za cikel glasbenih dokumentarnih filmov. Izjemni so bili tudi koncerti klasične glasbe na grajskem dvorišču,« dodaja Perhavčeva. O letošnjem dogajanju direktorica zaključi, da so z obiskom zelo zadovoljni, saj je kljub navedenim nevšečnostim (z vremenom) 37 poletnih prireditev obiskalo skoraj 7000 ljubiteljev glasbe, poezije, gledališča ... od otrok do najstarejših. »Še zlasti nas veseli, da so bile tudi nove prireditve odlično obiskane, pravzaprav smo bili nad obiskom presenečeni. Imamo izjemno publiko. To ni le naša trditev, to nam vsakokrat povedo tudi nastopajoči. Hvala vsem.«

Ob petkih dišalo po raznolikih domačih in tujih okusih

Slovenska ulica že od pomladi opojno diši ter ponuja mnogotere okuse in bogata kulinarična doživetja, kar se bo nadaljevalo vse do jeseni. Jedi domačih in tujih restavracij so dopolnjevali vrhunska vina domačih vinarjev, raznolik pivski izbor in drugi kreativni napitki. Sproščeno druženje so popestrili z glasbo in aktivnostmi za otroke. Trgovci ob Slovenski ulici so ponujali popuste ob nakupu v trgovinah. »Letos se je zvrstilo pet Sočnih vilic, ena je bila zaradi slabega vremena odpovedana, čakata nas še dva dogodka. V septembru se bomo 14. septembra družili na Zacumprani đabuki in 28. septembra na zadnji Sočni vilici tretje sezone, ki smo jo poimenovali Jesenska kulinarična pravljica. Sočna vilica ostaja priljubljen, dobro obiskan ulični dogodek. Obisk je, kot pri vseh prireditvah na prostem, močno odvisen od vremena. Verjamemo, da nas čakata lep september in uspešen zaključek letošnjih kulinaričnih druženj na Slovenski ulici,« pravi Snežana S. Slekovec, strokovna sodelavka Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

Ksenija Glažar, Soboške novine, september 2018