Predstavitev prvega učnega čebelnjaka za invalide v Brnu

torek, 24. Avgust 2021

Župan dr. Aleksander Jevšek se je v Brnu udeležil predstavitve prvega učnega čebelnjaka za čebelarje na invalidskih vozičkih, ki ga bodo vzpostavili s pomočjo s tamkajšnjo zvezo invalidov in čebelarjev.

Pobudo za sodelovanje in izmenjavo izkušenj je podala veleposlanica RS na Češkem mag. Tanja Strniša v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, Združenjem paraplegikov Slovenije in Društvom paraplegikov Prekmurja in Prlekije.

Župan Jevšek je v Brnu predstavil vlogo občine pri vzpostavitvi čebelnjaka v Murski Soboti, v Brnu pa je bil tamkajšnjim čebelarjem invalidom predstavljen poseben panj, ki je prilagojen in dostopen čebelarjem na invalidskih vozičkih ter opremljen z vsemi osnovnimi orodji za sodobno čebelarjenje. Nakladni panj, prilagojen za paraplegike je slovenska inovacija, ki se bo izven meja Slovenije prvič preizkusila prav na Češkem.

Častni pokrovitelj projekta je predsednik Poslanske zbornice Parlamenta Češke republike, Radek Vondráček. Današnje predstavitve so se med drugimi udeležili Roman Kraus, češki senator, Jan Grolich, guverner Južnomoravske regije, Petr Hladík, prvi namestnik primatorke mesta Brno, podpredsednika Nacionalnega sveta invalidov ČR Jan Uherka in Petr Běhunek, rektorica Medelove univerze, predsednica Češke zveze čebelarjev Jarmila Machová, , predsednik Čebelarske zveze Slovenije, Boštjan Noč, član Državnega sveta RS ter predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, predsednik Društa paraplegikov Prekmurja in Prlekije Stane Novak, slovenski in češki čebelarji  in čebelarji invalidi ter predstavniki lokalnih medijev.

Župana je sprejel tudi podžupan mesta Brno Tomaš Kolačny, s katerim sta se pogovarjala tudi o možnostih sodelovanja med mestoma razširilo tudi na druga področja.