Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

Pred knjižnico obeležje Rastoča knjiga

četrtek, 19. December 2019

Veseli dan kulture so v murskosoboški knjižnici obeležili z odkritjem obeležja Rastoča knjiga, ki je postavljeno kot opomnik slovenstva v Prekmurju in simbol ob stoletnici priključitve matičnemu narodu.

Rastoča knjiga označuje vseslovenski kulturni in izobraževalni projekt, ki poudarja pomen knjige, kulture, znanja in odličnosti slovenskega naroda. V njem sodeluje več različnih ustanov, ki projekt obeležujejo z razstavami, obeležji ali drugimi opomniki. V letu 2019 se mu je pridružila tudi knjižnica. Kot pravijo, gre za poklon slovenski knjigi v prekmurskem jeziku, torej prvi doslej znani tiskani knjigi v prekmurskem jeziku, ki je »Mali katekizem« Franca Temlina iz leta 1715. Kot so še izpostavili, je projekt poklon vsem piscem, ki so prispevali k razvoju in ohranitvi slovenstva v Prekmurju, ter poklon ustvarjalnemu duhu in vrednotam slovenstva, kar ponazarja napis na obeležju: »V počastitev slovenske pisane besede in književne ustvarjalnosti v Prekmurju«. Javna plastika je iz trajnega materiala, in sicer brona, ter izraža umetniško interpretacijo, izpovednost in komunikativnost z okoljem, v katerem je postavljena, hkrati pa izkazuje mojstrsko obvladovanje materialov. Kip, ki je postavljen na zahodni strani knjižnice, je delo akademskega slikarja Mirka Bratuše. Njegova vrednost znaša slabih 30.000 evrov z davkom.

Opomnik slovenstva v Prekmurju

Kip je zasnovan kot vertikalna struktura, kjer je polnoplastično upodobljena pripoved Rastoče knjige skrčena na bistvo obstoja človeka v Prekmurju – to sta zlasti negovanje slovenskega jezika in tesna povezanost z razvojem naravnih značilnosti panonske pokrajine. Lovke in priseski v obliki črt asociirajo potrebo po prisvajanju novega, neznanega. Obeležje se na vrhu zaključuje s krožnim posvetilom na nizkem valju, ki deluje kot valj tiskarskega stroja. Spomenik je v prostor umeščen brez klasičnega podstavka; ta je namreč nad skulpturo in izdelan v trajnih materialih (kombinacija brona in nerjavnega, kislinsko odpornega jekla).

Aleksandra Grah, Soboške novine, december 2019