Praznik v pobratenem Paraćinu

petek, 29. September 2017

Župan Jevšek se je udeležil slavnostne seje ob prazniku pobratene srbske občine Paraćin, ki ga obeležujejo 27. septembra, ko je bilo mesto Paraćin na ta dan leta 1375 prvič omenjeno v zgodovinskih listinah. Predsednik občine Saša Paunović, ki Paraćin vodi že 17. leto, je pred slavnostno sejo pripravil tiskovno konferenco in javnosti skupaj z županskimi kolegi iz treh pobratenih občin: Jablanice in Kotor Varoša iz Bosne in Hercegovine ter Murske Sobote predstavil odlično sodelovanje na različnih področjih. Ob tej priložnosti je Paunović podpisal dogovor o sodelovanju z županom makedonske občine Štip.

Župan Jevšek je ob tem izpostavil dobro sodelovanje s Paraćinom, ki se je začelo v obdobju mladinskih delovnih brigad. Danes, po skoraj štirih desetletjih, je intenzivna izmenjava mladih na področju športa (NK Rakičan sodeluje s svojimi najmlajšimi selekcijami s klubom iz Paraćina, prav tako potekajo izmenjave med ženskimi odbojkarskimi klubi), kulture (folklorna skupina Goska iz Satahovcev se je že večkrat udeležila tamkajšnjega folklornega festivala, prav tako pa je v Murski Soboti že večkrat gostovala folklorna skupina iz njihove občine).  Letošnjo jesen se bosta folklornega festivala, ki ga prireja tamkajšnji zavod za kulturo udeležila Dorina Gujt in Andi Sobočan, ki bosta predstavljala našo občino z naborom ljudskih pesmi. Pred kratkim sta stike navezali tudi Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota s tamkajšnjo tehniško srednjo šolo.

Dobro je tudi sodelovanje obeh občinskih uprav z izmenjavo primerov dobrih praks na področju infrastrukture, gospodarstva, urejanja okolja in inšpekcijskih služb. S paračinsko občinsko upravo smo uspešno sodelovali v evropskem projektu na področju geografskega informacijskega sistema. 

Sicer pa je župan Aleksander Jevšek kot član slovenske delegacije v Odboru regij, tudi član komisije za Srbijo, ki se ukvarja z vprašanjem pristopa Srbije Evropski uniji. Ob  tej priložnosti je dejal, da je dobro poznavanje in sodelovanje s srbskimi občinskimi upravami pri delovanju v komisiji velika prednost.