Praznik sobivanja v romskem naselju Pušča

petek, 9. Junij 2017

Predsednik republike Borut Pahor je danes na povabilo romskega svetnika Darka Rudaša in župana Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksandra Jevška v romski krajevni skupnosti Pušča na nekoč degadiranem območju zasadil prve sadike rastline miskantus. Dogodka se je udeležil tudi podpredsednik vlade RS in kmetijski minister mag. Dejan Židan ter direktor Urada RS za narodnosti mag. Stanko Baluh.

S tem dejanjem želijo  na Pušči dolgoročno prispevati k ustvarjanju delovnih mest za Rome. Gre namreč za hitrorastočo rastlino, ki jo nameravajo predelovati v biomaso za brikete in pelete z visoko kurilno vrednostjo. Mestna občina Murska Sobota je nekoč degradirano območje sanirala, predstavniki romske skupnosti pa so v sklopu programa Zelenih delovnih mest poskrbeli, da bo prostor dobil novo vsebino, gospodarsko in okoljsko funkcijo.

Predsednik Borut Pahor je projektu zaželel veliko uspeha za svetlejšo prihodnost romske skupnosti na Pušči. Ob tej priložnosti je skupaj z otroci iz vrtca Romano zasadil tudi lipo v Drevoredu sožitja na Pušči. Ob tem je krajanom Pušče zaželel življenje v sožitju in miru in pozval k sožitju vseh Slovencev, saj se bomo tako lažje soočali s težavami in nepredvidljivo prihodnostjo.

Župan Jevšek je povedal: »Danes je praznik sobivanja. Prvič zato, ker je Pušča zgleden primer integracije Romov v življenje skupnosti, hkrati pa simbol ohranjanja njihove kulture in navad. Drugič zato, ker se z današnjim dnem nadaljujejo naša skupna prizadevanja po vzpostavljanju enakih zaposlitvenih možnosti in zato, ker smo z zasaditvijo miskantusa pomagali obnoviti sobivanje med naravnim in do pred časom degradiranim okoljem nekdanje deponije.« 

Romski svetnik Darko Rudaš ni skrival navdušenja nad storjenimi prvimi koraki na poti k ustvarjanju novih zelenih delovnih mest za Rome. "V Mestni občini Murska Sobota si skupaj s Krajevno skupnostjo Pušča, javnimi zavodi in drugimi romskimi organizacijami prizadevamo dvigniti romsko skupnost na višjo raven z željo, da skupaj nadgradimo romsko civilno družbo ter povečamo moč in doseg romske manjšine."