Poučne, zabavne in igrive počitnice

sreda, 18. Avgust 2021

Tudi letos so javni zavodi in številna društva pripravili počitniške tabore, delavnice in druga doživetja, s katerimi želijo osnovnošolcem popestriti poletne počitnice.

 

V muzeju delavnice, povezane s fotografom Kološo

Pomurski muzej Murska Sobota je v prvem počitniškem tednu, od 29. junija do 2. julija, pripravil muzejske počitniške delavnice, namenjene osnovnošolcem. Tematsko so bile povezane z občasno razstavo fotografij Jožeta Kološe. Počitniške delavnice so začeli z ogledom razstave, nato pa je sledilo ustvarjanje. Ker je Kološa nekatere motive na fotografijah z eksperimentiranjem spreminjal v nove podobe, so udeleženci izdelali kalejdoskop in opazovali, kako iz predmetov v njem nastajajo nove oblike in podobe. Ustvarili so tudi svojo različico Kološeve fotografije »Mamine pogače«, in sicer so pripravili makove pogače, z njimi sestavili neko podobo in to fotografirali. Izdelali so tudi fotografski album in ustvarjali še druge, s fotografijo povezane izdelke. Počitniške delavnice bodo ponovili konec avgusta (od 24. do 27. avgusta).

 

Galerija Murska Sobota vabi k pozornemu opazovanju umetnin

V Galeriji Murska Sobota so ob letošnji poletni razstavi »26 let Slikarske kolonije Primož Trubar Moravske Toplice« pripravili malo drugačen počitniški program, ki so ga poimenovali Naj slike spregovorijo!, zasnovali pa kot počitniški likovni kviz za vso družino. Ob izbranih delih z razstave obiskovalce z igrivimi in poučnimi namigi spodbujajo k pozornemu opazovanju umetnin ter jim s tem ponudijo možnost, da se zbližajo z likovno umetnostjo. Ta namreč lahko, kot pravijo, nagovori prav vsakogar izmed nas, ne glede na starost, predznanje ali zanimanja. Družine na ogled razstave in dialog z umetninami vabijo vse do 20. avgusta, ko se razstava izteče.

 

Ustvarjalno in poučno tudi v Hiši Sadeži družbe

V Hiši Sadeži družbe so v začetku počitnic pripravili zabavno-ustvarjalni tabor za otroke, ki je trajal ves teden. Pridružili so se Igrivemu parku v mestnem parku. Skupaj so usvajali, se preizkusili v različnih športih ter igrali razne igre, tudi z vodnimi baloni. V drugi izvedbi ustvarjalnega tabora v začetku julija so se udeleženci preizkusili celo v kuhanju. Počitniške programe bodo ponovili še v avgustu, ko bodo med drugim izvedli jezikovni tabor.

 

Brezplačne ustvarjalne delavnice v mestnem parku

Mikk Murska Sobota je skupaj z Mestno občino Murska Sobota in drugimi partnerji med šolskimi počitnicami pripravil Igrivi park 2021. Otroke, mladostnike, starše in stare starše vabijo na brezplačne ustvarjalne delavnice, ki bodo potekale vse poletje (od 28. junija do 28. avgusta), in sicer od ponedeljka do sobote v drevoredu mestnega parka v Murski Soboti med 9.30 in 13.00. Tedenski razpored in dejavnosti izvajalcev so objavljeni na Mikkovi strani na Facebooku.

Julija so pripravili tudi Mikkov poletni tabor za otroke, ki je potekal od 12. do 16. julija. Na njem so ponudili kreativno-zabavne in izobraževalne delavnice ter animacije v mestnem kopališču.

 

Literarni natečaj Splet besed

Mikk Murska Sobota vabi vse osnovnošolce, mlade od 15 do 29 let in tudi vse preostale starostne skupine, da prijavijo svoja izvirna dela, ki še niso bila javno objavljena, na literarni natečaj Splet besed. Izbirali bodo kratko prozo in poezijo. Avtorji se bodo za nagrade in nazive lahko potegovali v štirih kategorijah: najboljša pesem osnovnošolcev, najboljša kratka zgodba osnovnošolcev, najboljša pesem mladih/odraslih in najboljša kratka zgodba mladih/odraslih. Natečaj traja od 20. maja 2021 do vključno 31. julija 2021. V okviru literarnega natečaja Splet besed 2021 so za mlade od 15 do 29 let pripravili še delavnico kreativnega pisanja, ki jo je vodila pesnica, pisateljica in urednica Lučka Zorko. Za ljubitelje fotografije so pripravili še celotedensko fotografsko delavnico, ki je je vodil priznani in vsestranski fotograf Matej Fišer.

 

Zanimivo tudi v RIS Dvorec Rakičan

V RIS Dvorec Rakičan so ponovno pripravili več počitniških programov. Na Veselih angleških počitnicah je poudarek na petju pesmi ter dramskih, družabnih in socialnih igrah v angleškem jeziku. Drugi program, ki ga izvajajo, so Vesele kreativne počitnice, ki so namenjene vsem, ki radi ustvarjajo. Vključujejo vsebine, ki razvijajo ustvarjalnost, domišljijo in motorične spretnosti, krepitev talentov, risanje in slikanje, spoznavanje različnih ustvarjalnih tehnik, ustvarjanje z različnimi materiali in glino na lončarskem vretenu ter še marsikaj. Izvajajo pa tudi Vesele počitnice s konji. Namenjene so vsem, ki želijo počitnice preživeti na drugačen način, v družbi konj. Vsi počitniški programi med drugim vključujejo ustvarjalne delavnice, streljanje z lokom, jahanje grajskih konjev, vožnjo s kočijo, druženje ob taborniškem ognju in kopanje v kopališču.

 

Ksenija Glažar, Soboške novine julij 2021