Polnoletni Festival Soboški dnevi 2013

petek, 14. Junij 2013

Festival Soboški dnevi letos stopa v polnoletnost, na tem prizorišču ter v tej vsebinski zasnovi ga bomo izvedli osemnajstič.

Festival Soboški dnevi bo letos trajal štiri dni in sicer od petka 21. junija, do ponedeljka 24. junija. V tem času se bo zvrstilo24 dogodkov na naslednjih prizoriščih: v obeh soboških cerkvah, v mestnem parku, grajskem dvorišču ter drugih običajnih festivalskih prizoriščih. Festival Soboški dnevi je eden izmed redkih tovrstnih festivalov, ki je brez vstopnine.

Župan Anton Štihec je o vrednosti izvedbe programskega dela festivala dejal, da  je predvidena v višini 61.500,00 EUR, dodatni izvedbeni stroški pa so ocenjeni na višino 48.500,00 EUR, torej znaša vrednost izvedbe celotne prireditve skupaj okvirno 110.000,00 EUR. V lanskem letu je cena izvedbe celotne prireditve znašala 139.320,00, kajti  program je bil obogaten s sredstvi projekta Evropske prestolnice kulture.

Mestna občina Murska Sobota ima v proračunu za izvedbo festivala predvidenih 81.000,00, manjkajoča sredstva bodo zagotovljena s sponzorskimi sredstvi. Sponzorjem bomo letos omogočili oglaševanje na prireditvenem prostoru, v Soboških novinah ter druga oglaševanja. Celoten program festivala je predstavljen v brošuri Festivalko, ki je bila danes kot priloga občinskega glasila Soboške novine posredovana vsem gospodinjstvom Mestne občine Murska Sobota, objavljen pa je tudi na spletni strani www.soboskidnevi.si.

Festival bo tudi letos sovpadal s koncem šolskega leta, zato bo petkov oziroma otvoritveni dan posvečen mladim.

Program letošnjega festivala je podrobneje predstavila Darja Potočnik. Zametki te prireditve segajo več kot 20 let nazaj. Festival vsako leto odpira vrata številnim glasbenim in umetniškim izvajalcem, ki na različnih prizoriščih, vsak na svoj način nagovorijo obiskovalce. Namen organizacije festivala je vsa leta  bil  v nekaj dneh ponuditi obiskovalcem različnih starostnih skupin in različnih umetniških okusov čim več raznovrstnih dogodkov predvsem s  področja glasbe in uličnega gledališča. Vse prireditve soboških dni so bile zmeraj brez vstopnine.

Vse navedene značilnosti festivala ostajajo stalnica tudi v letošnjem letu. Potrditev  o pravilni izbiri programa so organizatorjem v preteklih letih dali številni obiskovalci prireditve. Upamo, da bo tudi letos tako.

Program je vsebinsko sestavljen enako kot prejšnja leta in ponuja dogodke za otroke, koncerte klasične glasbe v obeh soboških cerkvah, predstave ter nastope skupin različnih glasbenih zvrsti od klasične glasbe do zborovskega petja, pop skupin itd.

Vsak festivalski dan je posebej zanimiv ter ponuja atraktiven program in upamo, da se bodo naši občani in naši gostje lahko v okviru programa našli nekaj, kar bo za njih same predstavljalo enkratno doživetje in nek presežek. Nekaj zvenečih imen:

  • Hrvaška glasbena skupina MAJKE
  • RokOnshow, moto šov Roka Bagoroša
  • Kad bi bio bijelo dugme
  • Hackney Colliery Band, trubači
  • Jan Plestenjak
  • Ansambel Saša avsenika
  • Magnet in Neda Ukraden

V okviru prireditve bo na predvečer državnega praznika izvedena tudi slovesnost ob Dnevu državnosti.

Dan mladih, ki je povezan z zaključkom šole, je v okviru festivala Soboški dnevi že tradicionalen. Tudi letos ga pripravljajo mladi iz Mladinskega informativnega in kulturnega kluba (MIKK-a). Podrobneje ga je predstavil programski vodja MIKK-a, Ivor Knafelj.