Počastitev dneva, ko je bila osvobojena Murska Sobota

sreda, 3. April 2019

Na pobudo Združenja borcev za vrednote NOB in družine Fajfer je danes mestna občina priredila simbolično slovesnost, s katero so prisotni predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB počastili dan, ko je bila pred 74 leti osvobojena Murska Sobota.  V Sloveniji  dan zmage sicer praznujemo 9. maja, ko poteka v Murski Soboti tudi tradicionalna spominska slovesnost s polaganjem vencem, vendar je bilo Prekmurje osvobojeno že mesec prej, prva je bila 3. aprila osvobojena Murska Sobota. Zbrani so v spomin na ta dan in v čast vsem padlim položili cvetje na lani obnovljen spomenik osvoboditeljem na prav tako obnovljenem Trgu zmage.

Dogodka se je na povabilo župana udeležil tudi veleposlanik Ruske federacije dr. Zoku Zavgajev, ki se je v svojem nagovoru pred spomenikom zahvalil županu in vsem meščanom, ki ohranjajo spomin na padle partizane in rdečearmejce, ki so padli za našo svobodo. Predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Evgen Emri se je zahvalil županu in veleposlaniku, da  sta imela posluh za njihovo pobudo in skupaj počastila dan, tako pomemben v zgodovini našega mesta. Župan je ob tem povedal, da brez zgodovine ni prihodnosti in spomnil na naše prednike, ki so zaslužni, da danes lahko ustvarjamo v mirni Evropi.

Na današnji dan leta 1945 so borci Prekmurske čete skupaj s 113 pehotno divizijo in 73 pehotno gardijsko divizijo vkorakali v Mursko Soboto.  Na čelu poveljstva Rdeče armade v Murski Soboti je bil  major Fedor Barsukov, vojaško upravo pa je prevzel komandir Prekmurske čete  Filip Korošec – Bor, ki je postal tudi poveljnik takrat ustanovljene komande prekmurskega vojnega območja.  Omenjeni enoti rdeče armade sta še isti dan zasedli frontno črto na Kučnici in nadaljevali napad v Avstriji. 4. aprila je bila osvobojena še Lendava in 5. aprila so se v Murski Soboti  prvič zbrali vodilni predstavniki partizanskega gibanja v Prekmurju in se dogovorili o prihodnji organizaciji oblasti.