Osem desetletij Ekonomske šole Murska Sobota

sreda, 18. December 2019

Ekonomska šola Murska Sobota je visoki jubilej obeležila s slavnostno akademijo. Ob tej priložnosti so izdali tudi zbornik.

Današnja ekonomska šola ima pestro zgodovino. Začetki segajo v leto 1939, ko je bila ustanovljena zasebna dvorazredna trgovska šola. Ime se je večkrat spreminjalo, zlasti zaradi novih potreb izobraževanja. Stavba ekonomske šole je bila dolga leta v središču mesta in po večletnem prizadevanju se je šola v začetku leta 2008 preselila v nove šolske prostore na Noršinski ulici. V tem šolskem letu je v izobraževanje vključenih 285 dijakov. Vzgojno-izobraževalno delo opravlja štirideset strokovnih delavcev, od tega pet zunanjih. Dijaki lahko izbirajo med izobraževalnimi programi ekonomska gimnazija, ekonomski tehnik, logistični tehnik in trgovec. Šola izvaja tudi izobraževanje odraslih.

Slavnostna akademija ob 80. obletnici

Visoki jubilej so proslavili s slavnostno akademijo v dvorani Gledališča Park. Udeležili so se je številni eminentni gostje, med njimi tudi predsednik republike Borut Pahor. »Danes ne praznujete samo vi, ampak skupaj z vami praznujemo vsi v Sloveniji. Praznujemo uspehe slovenskega vzgojno-izobraževalnega sistema,« je povedal častni gost in med drugim dodal, da sta poleg znanja, talentov in odrekanja za uspeh pomembna pogum in vztrajnost, ki nista predmet učnih načrtov, temveč del vzgoje. »Bistvo je, da svet prihodnosti vidimo kot svet upanja, ne kot svet strahu. Potrebujemo mlado, ustvarjalno, svobodno osebnost, polno radoživosti, poguma, vztrajnosti, zavedajoč se, da nič ne pride čez noč. Zavedati se moramo, da bo na poti do prve zmage sto porazov.«

Zahvala iz rok predsednika države

Ob tem imenitnem jubileju je predsednik Pahor Ekonomski šoli Murska Sobota predal zahvalo za dragoceno vzgojno-izobraževalno poslanstvo. V imenu zaposlenih in dijakov jo je sprejel direktor zavoda doc. dr. Beno Klemenčič, ki se je v govoru sprehodil skozi osem desetletij zgodovine šole. »Če pogledamo s človeškimi očmi, je to življenje izkušene gospe, ki je že marsikaj doživela, zdaj pa v miru uživa sadove dela. Vendar se v življenju ustanove čas meri drugače: starejša je, žlahtnejša je njena vrednost. Naša gospa je v tem času doživljala vzpone in padce. Včasih nas je bilo krepko čez tisoč. V najtežjih trenutkih nekaj čez tristo. Danes se naš položaj spet krepi. Spet postajamo ustanova, ki krepko posega v vse pore življenja v Prekmurju in tudi širše. V vseh osemdesetih letih je šolanje končalo več kot 13.000 dijakov in 1080 študentov.« Kot je povedal Klemenčič, se ves čas trudijo biti v koraku s časom. »Še naprej želimo podpirati gospodarstvo Prekmurja, Slovenije in tudi širše okolice z usposobljenimi kadri ter sodelovanje z vsemi, ki bodo zaposlovali naše študente in dijake. Vodi nas Einsteinova misel, da je življenje kot vožnja s kolesom. Da bi ohranil ravnotežje, se moraš premikati.« Zbrane je nagovoril tudi podžupan mestne občine Zoran Hoblaj. Kot nekdanji dijak je predstavil svoje vtise in poglede na čas, ko je ponosno obiskoval to srednjo šolo.