Območje Expana že množično obiskano

torek, 16. Oktober 2018

Čeprav motorični park še ni uradno odprt, si območje Soboškega jezera številni že zdaj izberejo za cilj nedeljskega sprehoda. Med njimi prevladujejo mlade družine z otroki, ki jim je namenjeno igrišče pred Expanom, v motoričnem parku pa se bomo po uradnem odprtju lahko preizkusili mladi in starejši.

Brezplačna uporaba orodij

Južna obala Soboškega jezera z motoričnim parkom že privablja številne občane, krajane primestnih naselij ter radovedneže iz bližnje in daljne okolice. »Urejanje južnega dela je zaključeno in v drugi polovici oktobra sledi uradno odprtje. Domačinom in obiskovalcem bo na voljo brezplačna uporaba orodij motoričnega parka. Prijeten sprehod ob Soboškem jezeru lahko zaključijo pri prostoru za piknik ali na otroških igralih ob Expanu,« pojasni Helga Lukač iz Razvojnega centra Murska Sobota. Motorični park ustvarja prostorsko in programsko hrbtenico širšega območja ureditve južnega dela Soboškega jezera. »To področje se vsebinsko nadgrajuje s štirimi prostori za piknik in večjim prostorom za prireditve na prostem. Pešpoti te programe povezujejo z Expanom in predvidenimi vsebinami celotne ureditve območja Soboškega jezera, nova zunanja razsvetljava in elementi urbane opreme, kot so klopi in koši, pa funkcionalno dopolnjujejo osnovni namen območja,« še pojasni. Zasaditev z lokalnimi in avtohtonimi vrstami bo pripomogla k obnovitvi naravnih biotopov.

34 vadbenih postaj kot izziv ključnim gibalnim komponentam

Motorični park je zasnovan kot rezultat interdisciplinarnega sodelovanja športne fizioterapije, ki jo predstavlja predstavnica te stroke s področja športne fizioterapije dr. Mojca Amon, asistentka na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani, ter arhitekturne stroke, ki jo je zastopal arhitekt Andrej Kalamar iz Studia Kalamar. Temelji na fizioterapevtskih izhodiščih o razvoju živčno-mišičnega sistema. Vseh 34 vadbenih postaj predstavlja izziv ključnim gibalnim komponentam, ki krepijo motorično sposobnost posameznika. Glede na način uporabe so postaje prilagodljive v širokem razponu intenzivnosti, kar pomeni, da lahko na izbrani napravi varno vadijo posamezniki z različno stopnjo telesne pripravljenosti oziroma iz različnih starostnih skupin. Ker motorične sposobnosti posameznika poleg mišične aktivnosti pogojuje tudi kognitivna aktivnost, motorični park vključuje skrbno izbrana orodja, ki so ob upoštevanju navodil posamezniku miselni in tudi gibalni izziv. Lukačeva pojasni, da koncentriranje postaj v prostorsko cono podolgovatega značaja neposredno sledi programu vadbenih nalog, razdalje med napravami so optimizirane upoštevajoč raznolikost uporabnikov oziroma intenzitete vadbe. Poleg individualne uporabe so predvideni obiski skupin. Zanje se zaradi lažjega vodenja in enakomerne zasedenosti orodij priporoča združevanje podskupin na posameznih napravah. Prostori za počitek in klopi so enakomerno razmeščeni po območju, in to prav tako ob upoštevanju intenzivnosti vadbe na napravah motoričnega parka. Del motoričnega parka je prostorsko ločeno območje, namenjeno izključno najmlajšim, ki je opremljeno s šestimi otroškimi igrali, izdelanimi iz visokokakovostnega lesa robinije.

Na vrsti že opremljanje Expana

V Expanu medtem potekajo intenzivna dela opremljanja. »Vzporedno nastaja produkcija, ki bo ob uporabi sodobnih tehnologij navduševala za nadaljnje raziskovanje Pomurja. Hkrati potekajo intenzivni dialogi z različnimi akterji in deležniki v regiji, ki prepoznavajo svoje priložnosti v in ob Expanu,« pojasni Lukačeva. Razstava, ki je zasnovana kot Pomurje v malem, bo med drugim ponudila obisk čarobnega gozda, kjer bodo obiskovalce pričakale hologramske živali. S časovnim strojem bodo lahko spoznavali kulturno-zgodovinske znamenitosti, saj bodo lahko pobrskali po zanimivih zgodovinskih dogodkih in podatkih o Pomurju. S t. i. gigapixel fotografijo bo moč virtualno približati izbrane objekte kulturne dediščine in vstopiti v 360-stopinjski pogled. Za zabavo bosta poskrbela panojoga s kinekt tehnologijo in tiskanje vodnih vzorcev, ki bodo unikatni za vsakega obiskovalca. V agrokotičku bo priložnost, da se obiskovalci preizkusijo v znanju pridelovanja hrane in spoznajo nepredvidljive razmere pri kmetovanju, ki vplivajo na količino pridelka. »Vse to si bo moč ogledati in doživeti, ko se bodo vsa dela zaključila in bomo opravili vsa potrebna testiranja ter zagotovili popolno varnost za vse obiskovalce. Veselimo se bližnje prihodnosti, ko bomo skupaj s partnerji in izvajalci na široko odprli Vrata v Pomurje, vrata v Expano,« dodaja sogovornica.