Obisk najstarejših Sobočanov

ponedeljek, 3. April 2017

Podžupan Zoran Hoblaj je danes v spremstvu tajnika mestnih četrti Boža Boharja in predsednice Mestne četrti Partizan Jasenke Kerec obiskal najstarejša Sobočana. 

Najstarejši Sobočan je Franc Madjar iz Ulice Otona Župančiča. Rojen je bil leta 1915 v Noršincih, leta 1929 se je kot vajenec pri Benku izučil za krojača, na kar je odprl svojo krojaško delavnico na Lendavski ulici, v kateri so šivali obleke za takratne gospode in veljake iz celotnega Pomurja. Leta 1960 se je zaposlil v Muri, kjer je delal do upokojitve leta 1978. Franc Madjar svojo jesen življenja uživa v krogu svojih najdražjih, v skupnem gospodinjstvu namreč v toplem sožitju živijo štiri generacije: Franc s soprogo Gizelo, hčerka Zdenka s soprogom ter vnukinja Dominika s svojo mlado družino. V veliko veselje sta mu pravnuk Amadej in pravnukinja Lucija. Franc Madjar je pri svoji častitljivi starosti izjemno vitalen in bistrega uma, z obiskovalci se je z veseljem pogovarjal o svoji nekdanji zaposlitvi in takratnimi sodelavci v Muri.

Najstarejša med Sobočankami Frančiška Kuran, je pred kratkim v Domu starejših v Rakičanu praznovala 104. rojstni dan.  Frančiška Kuran je bila rojena v Združenih državah Amerike in se kot majhen otrok s starši vrnila v Rakičan, kjer je živela do 18. leta, ko se je s trebuhom za kruhom odpravila nazaj v Ameriko.  Skupaj z možem, ki ga je spoznala tam, sta v Ameriki živela 45 let.

Po upokojitvi sta se vrnila v rojstni kraj Frančiškinega moža v Makarsko v Dalmaciji, kjer sta nekaj let uživala zasluženi pokoj. Po moževi smrti se je Frančiška vrnila v rodno Mursko Soboto. Žal je od let oslabljeno telo naše najstarejše Sobočanke že več let priklenjeno na bolniško posteljo, le z bistrim pogledom daje slutiti veselje ob obisku svojcev in znancev.