Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

Novemu škofu se je poklonil državni vrh

petek, 27. December 2019

V evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti so umestili novo predsedstvo evangeličanske cerkve in druge cerkvene delavce.

Slovesnega bogoslužja, na katerem smo dobili novega škofa, so se udeležili visoki predstavniki drugih cerkva in države, med drugim predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora mag. Dejan Židan, predsednik vlade Marjan Šarec in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, prvi predsednik Milan Kučan ter veleposlaniki in poslanci. V postopku je dosedanji škof Geza Filo z duhovnikoma Mitjo Andrejkom in Štefanom Beznecem imenoval novega škofa Leona Novaka in novega inšpektorja Bojana Prosiča. Za obdobje šestih let sta tako prevzela vodenje evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Sloveniji, po šestih letih pa se je iz Ljubljane v Mursko Soboto vrnil škofovski urad slovenske evangeličanske cerkve. Po imenovanju je novi škof pridigal zbranim, novi inšpektor Prosič pa jih je nagovoril.

Kaj bodo prioritete

Škof Leon Novak se bo osredotočil na štiri skupine, pomembne za delovanje evangeličanske cerkve v prihodnosti, zlasti na otroke, na tiste, ki obiskujejo verouk, na mlade in mlade družine. Pri tem ne bo pozabil na starejše generacije, ki so zelo zaslužne za dosedanji razvoj in obstoj evangeličanske cerkve. Prav tako si želi ohraniti konstruktivne odnose, mirno sožitje, medsebojno spoštovanje in razumevanje med verskimi skupnostmi, kar je Prekmurje krasilo že od nekoč. Dosedanjima škofu Gezi Filu in inšpektorju Johannu Lacu se je zahvalil častni škof Geza Erniša. V slovesnem bogoslužju so umestili nove cerkvene delavce. Predsednik nadzornega odbora je postal Geza Filo, predsednica za žensko delo Simona Prosič Filip, predsednik EHO Podpornica Peter Andrejčák, podinšpektorica Zdenka Jelenovec, predsednik za mladinsko delo Mitja Andrejek in cerkvena pravnica Monika Car.

Aleš Cipot, Soboške novine, december 2019