Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

Nova številka Soboških novin

ponedeljek, 16. November 2020

V novembrski številki Soboških novin župan dr. Aleksander Jevšek nagovarja očanek in občane ob epidemiji:

 

Drage občanke, dragi občani!

Nismo še pozabili letošnje pomladi, ko se je zaradi neznanega virusa skoraj za dva meseca ustavilo življenje po domala vsem svetu. V domači občini smo bili takrat na srečo oddaljeni od stisk, ki so jih ob premagovanju prvega vala epidemije doživljali v bližnjih občinah, drugih krajih Slovenije in pri naših sosedih. To jesen je žal drugače. Virus je še zmeraj tukaj, zdaj tudi med nami, zbolelo je že veliko naših občank in občanov, žal tudi mojih sodelavcev in znancev. V tem trenutku so zasedene vse razpoložljive postelje na oddelku za bolnike s covidom-19 v naši bolnišnici, okužbe se naglo širijo po domovih starejših. Slike utrujenega zdravniškega in oskrbovalnega osebja ter pozivi na pomoč tokrat žal prihajajo iz naše neposredne bližine.

Toda nekaj je ostalo enako: tudi tokrat dokazujemo, da smo skupaj močnejši! Kljub težkim razmeram smo tukaj za najšibkejše v družbi: starejše, tiste brez toplih obrokov ali brez otroškega varstva, brez prevoza in drobnih vsakodnevnih pomoči. Če bo potrebno, imamo rešitve za začasne namestitve, tudi tokrat so pomoč ponudili številni mladi prostovoljci. Občinski štab Civilne zaščite sodeluje s humanitarnimi organizacijami, povezani smo in pripravljeni pomagati vsem, ki pomoč potrebujejo. Na mestni upravi smo se odločili, da najemnike občinskih nepremičnin za čas epidemije, ko ne morejo izvajati svojih dejavnosti, oprostimo najemnin in občinskih taks. Občanom v stiskah bomo pomagali z enkratnimi denarnimi pomočmi, še naprej bomo podpirali lokalne proizvajalce in podjetnike.

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota dr. Daniel Grabar je julija ob občinskem prazniku povedal: »Ta drobni svet mikroorganizmov nam preti in nas pogublja bolj kot vse neumnosti človeštva. Vendar smo ljudje kot družba sposobni živeti drugače. V tem trenutku žal z ukrepi, ki nam včasih niso všeč. Vendar moramo kot družba tlakovati pot prihodnjim generacijam, da se bodo znale soočati s kriznimi pojavi in se naučiti premagati težave. In pri tem je s svojim skromnim prispevkom pomemben prav vsak posameznik.«

Res je, prav vsak posameznik šteje! Z upoštevanjem ukrepov, potrpežljivostjo in skrbjo za bližnjega bomo rastočo krivuljo okuženih in umrlih v občini, regiji in državi ustavili ter obrnili navzdol. Zagotovo bo zaradi te preizkušnje nekoliko drugačen tudi prihajajoči praznični mesec, vendar naj bo to spodbuda, da bomo drugačni, bolj povezani in bolj hvaležni tudi mi!

Kljub epidemiji si občinska uprava prizadeva, da nadaljujemo s projekti, ki smo si jih zadali. Čeprav občani ne morete neposredno do nas, delo »na daljavo« nemoteno poteka naprej, občinska in zasebna gradbišča v mestu in občini pa tudi v teh časih ne mirujejo. Za lepšo Soboto in nove razvojne priložnosti, ki nas čakajo!

Drage občanke, dragi občani, ostanite zdravi in ohranite optimizem! Pri tem vam lahko pomaga tudi branje Soboških novin s pozitivnimi zgodbami iz našega mesta in krajevnih skupnosti.

 

Vaš župan

dr. Aleksander Jevšek