Nekdaj dijaški dom, danes nove vsebine

četrtek, 21. Marec 2019

V stavbi nekdanjega dijaškega doma v Murski Soboti že drugo šolsko leto deluje enota Centra za šolske in obšolske dejavnosti.

Murskosoboška enota je ena izmed 24 v Sloveniji, ki delujejo v okviru ministrstva za šolstvo in šport, ki zagotavlja sredstva za delovanje. Poslanstvo centrov je pomoč šolam pri izvajanju programov šole v naravi. O delovanju in programih smo se pogovarjali s Petrom Vervego, vodjem centra v Murski Soboti.

Kaj so centri za šolske in obšolske dejavnosti ter kaj ponujate v murskosoboški enoti?

V Sloveniji je trenutno 24 domov, ki imajo upravo v Ljubljani, eno enoto pa imamo tudi v Murski Soboti. K nam prihajajo otroci, v glavnem osnovnošolci, v šolo v naravi. Izvajamo različne vsebine, šole lahko izbirajo med naravoslovnimi, družboslovnimi in športnimi programi. Izvajamo veliko plavalnih programov, ko otroci v dopoldanskem času obiskujejo plavalne tečaje, v popoldanskem pa izvajamo dodatne vsebine. K nam prihajajo šole z različnih koncev Slovenije, zlasti iz zahodnega dela. Veseli nas, da se nekatere šole rade vračajo. Čeprav nismo v naravi kot večina drugih domov, so nad našo lokacijo zelo navdušeni. Poleti izvajamo t. i. aktivne počitnice. Letos bomo gostili Slovence po svetu, ki pridejo k nam za tri tedne, imeli pa bomo še posebne tematske gledališke delavnice, ki so po objavljenem razpisu kar hitro zapolnjene.

Centri sprejemajo, ko niso zasedeni, tudi individualne goste. Je tudi pri vas tako?

Prav tako smo odprti za individualne goste. Povpraševanja je veliko, vendar smo med šolskim letom zelo zasedeni. Začeli smo v lanskem šolskem letu in bili zasedeni približno 65-odstotno, v letošnjem šolskem letu pa smo polno zasedeni, zato individualnih gostov ne moremo sprejeti v večjem številu. Med tednom v glavnem izvajamo prej omenjene programe, ob koncih tedna pa skupine osnovnošolcev, ki prihajajo k nam v okviru programov za nadarjene učence, gostimo tudi priprave pevskih zborov in športnikov ter podobno.

Spoznavajo šolarji ob tem tudi zanimivosti mesta in okolice?

Šole pri nas izvajajo programe, ki so v skladu z učnimi načrti, vanje pa seveda vključimo tudi spoznavanje mesta in okolice ter zanimivosti v regiji. Zelo zanimiva in priljubljena vsebina je t. i misija spoznavanja Murske Sobote. Gre za aplikacijo, ki je nastala v okviru centra in deluje kot spletni vodnik. Otroci si jo naložijo na pametni telefon in spoznavajo mesto, vmes opravijo naloge, odgovorijo na vprašanja in podobno. Z nami obiščejo recimo Vulkanijo, v Ižakovcih Otok ljubezni, spoznavajo lončarstvo, zanimiva vsebina je »Mura – zlata reka«, ko otroci na Muri izpirajo zlato. Na voljo imamo veliko koles, zato lahko okolico in mesto spoznavajo s kolesa, obiščejo lahko romsko naselje Pušča, spoznavajo prekmursko kulinariko, kjer sami pripravijo perece, langaš in podobne jedi. V tem smislu smo dobri promotorji Pomurja.

Ali obiskovalce naši kraji navdušijo?

Ob koncu bivanja razdelimo vprašalnike in jih vprašamo tudi o tem; in odziv je dober. Spomnim se deklice, ki nas je z družino obiskala med vikendom, ker je želela pokazati, kje je bivala.

Dijaški dom je bil znan po dobri kuhinji. Kako je s kuhinjo zdaj?

V kuhinji kuhamo za potrebe otrok. Hkrati zagotavljamo topli obrok še za srednjo ekonomsko šolo in individualne goste, ki prihajajo k nam na tople malice ali kosila, abonentom tople obroke dostavljamo tudi na dom. Dnevno skuhamo okrog 500 obrokov. Tudi otroci pogosto pohvalijo naše jedi. Pri skupinah se potrudimo, da je vsaj en obrok prekmurski, postrežemo recimo bujto repo, bograč ali gibanico, ob tem jim jedi seveda predstavimo.

Ksenija Glažar, Soboške novine, marec 2019