Nagrajenci Mestne občine Murska Sobota ob kulturnem prazniku

ponedeljek, 4. Februar 2019

Na občinski slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo v petek, 8. febuarja 2019 v Gledališču Park Murska Sobota bodo priznanja za dosežke na področju kulture bodo prejeli:

  • Plaketo za pomembne dosežke na področju kulture: Glasbena skupina ETHNOTRIP
  • Priznanje za uspešno delo na področju kulture: Društvo harmonikarjev Murska Sobota
  • Županovo priznanje za doprinos k odličnemu sodelovanju na področju kulture in umetnosti pobratenih mest Ingolstadt in Murska Sobota: Gabriel Engert, referent za kulturo mesta Ingolstadt

Plaketo za pomembne dosežke na področju kulture prejme glasbena skupina Ethnotrip. 

Glasbena skupina Ethnotrip letos praznuje 10-letnico zelo uspešnega, za naš in tudi širši slovenski prostor dragocenega glasbenega ustvarjanja.

Začetni kvartet, Tjaša Šimonka, Miha Kavaš, Primož Kramberger in Aleksander Varga, je prvo poglavje skupine zapisal na prvencu Ethnotrip, ki je izšel v samozaložbi leta 2013.

Širjenje zvočne podobe je v skupino kmalu pripeljalo še tolkalista Tomija Došna. Kvintet je leta 2016 ob pomoči producenta Dejana Berdena pri založbi Celinka izdal drugi album –  Kdo bo pil iz bistrega studenca? O njem je v dnevniku Delo izšla recenzija Zdenka Matoza, v kateri med drugim piše:

»Prekmurska zasedba Ethnotrip že v imenu samem odlično povzame svoj glasbeni pristop. Gre za združitev dveh ljubezni, in sicer do ljudske glasbe z različnih koncev sveta, kamor se seveda pride le s potovanjem.

Poustvarjanje ljudske glasbe ob spoštovanju tradicije in zavračanju čistunstva je edini način preživetja ljudske glasbe. V obdobju prizadevanja za čistost nacionalnega, kar samo po sebi nikoli in nikjer ni bilo preprosto in jasno definirano, si albumi, kot je Kdo bo pil iz bistrega studenca? zaslužijo posebno pozornost. Gre za to, da si želimo piti različne sveže vode iz različnih studencev, ki so na različnih koncih sveta. Veliko raje, kot pa zapakirano korporativno vodo v plastenki, ki ni le postana, ampak tudi povsem neprimerno obdelana. Pristnost šteje in Ethnotrip premore pristnost interpretacije pesmi, ki so jim sicer nacionalno tuje, glasbeno pa so del njih.«

Septembra lani je skupina Ethnotrip z glasbenimi gosti in znova s producentom Dejanom Berdenom izdala novo, tretjo zgoščenko Preden se zdani. Z njo je naredila velik preskok, saj gre tokrat za izključno lastne avtorske skladbe na besedila slovenskih pesnikov,  o čemer  Andrej Planinšec - Hemingwey, avtor slovenske spletne strani za  popularno glasbo Kiosk HmHm, izjemno naklonjeno zapiše:

»Ethnotrip so vsebinsko že davno prerasli svoje ime. V kakšnem drugačnem miljeju bi s takšnim albumom pritegnili zelo široko občinstvo. Preden se zdani ima vse – inteligentno pop senzibilnost, cool jazzy vibracijo, sofisticirano rock predrznost, avtorsko samobitnost in etno eksotičnost. Kljub tej zahtevnosti in večplastnosti pa je vsesplošno sprejemljiv, morda celo bolj od večine »namenskih« albumov. Tej zelo lepi zgodbi, ki bi jo morali pripovedovati tudi naši zanamci, manjka le še kanček vaše pozornosti in naklonjenosti.«

Omenjeno kakovost skupine so gotovo prepoznali tako organizatorji številnih festivalov kot mnogi obiskovalci njihovih več kot 150-ih samostojnih koncertov v Sloveniji in tujini.

Aktualna zasedba skupine Ethnotrip, ki se je formirala kmalu po izdaji zadnje zgoščenke, pa je: Tjaša Šimonka, Miha Kavaš, Primož Kramberger, Tomi Došen in Patrick Gyurkač.

 

Priznanje Mestne občine Murska Sobota za uspešno delo na področju kulture prejme Društvo harmonikarjev Murska Sobota.

Društvo harmonikarjev Murska Sobota deluje od leta 2005, širša kulturna javnost pa se z njim srečuje na nastopih članov. Ob različnih priložnostih bogatijo naš glasbeni prostor bodisi kot samostojni izvajalci, združeni v manjše komorne zasedbe, bodisi kot – zagotovo najbolj odmevno – Soboški harmonikarski orkester. Z vsemi oblikami muziciranja sodeluje tudi na različnih protokolarnih dogodkih in slovesnostih občine. Kot spremljevalni glasbeniki folklornih skupin, pevskih zborov in drugih pa so člani vpeti tudi v širše ustvarjalno življenje mesta in pokrajine.

Izjemno pomembna dejavnost Društva harmonikarjev Murska Sobota je tudi mednarodno srečanje harmonikarjev, ki je bilo prvič v letu ustanovitve društva, najprej v Moravskih Toplicah in kasneje v Beltincih. Sčasoma je srečanje preraslo v enega od večjih tovrstnih v tem delu Evrope.

Lani se je mednarodno srečanje harmonikarjev z imenom PannoniAccordion ob denarni podpori mestne občine Murska Sobota preselilo v naše mesto in ga v majskih dnevih dobesedno preplavilo. Zvoki harmonike številnih udeležencev iz Slovenije, Italije, Avstrije, Poljske, Finske, Hrvaške, Madžarske, Ukrajine in Srbije je bilo mogoče slišati v mestnih prostorih in tudi na prostem. Srečanje je namreč ob tekmovanju in strokovnem delu, kar je seveda osnovni namen, ponudilo izvrstne koncerte na različnih prizoriščih, katerih vrhunec je bil gotovo nastop svetovno priznanega džezovskega harmonikarja Simona Zanchinija v polni dvorani Gledališča Park.

 

Županovo priznanje za doprinos k odličnemu sodelovanju na področju kulture in umetnosti pobratenih mest Ingolstadt in Murska Sobota prejme Gabriel Engert, referent za kulturo mesta Ingolstadt.

Kakovost mednarodnih sodelovanj je odvisna od pripravljenosti ustanov, še bolj pa od ljudi, ki jih vodijo. Eden takšnih odločilnih posameznikov, ki bistveno prispevajo k sodelovanju v umetnosti in kulturi med mestoma Ingolstadt in Murska Sobota, je nedvomno gospod Gabriel Engert, referent za kulturo mesta Ingolstadt.

Izjemno dragoceno je predvsem njegovo dolgoletno povezovanje Galerije Murska Sobota in Muzeja za konkretno umetnost Ingolstadt, ki je prav po njegovi zaslugi preživelo dolgo dobo, tudi tovrstnim sodelovanjem nenaklonjene čase.

Tako med mestoma že vrsto let poteka izmenjava umetnikov: v Galeriji Murska Sobota gostimo vsako drugo leto razstave ingolstadskih umetnikov, v enakem časovnem intervalu pa kolegi iz Ingolstadta gostijo naše likovne ustvarjalce. Tako so v ingolstadski Städtische Galerie im Theater  med drugimi razstavljali: Mirko Rajnar, Sandi Červek, Zdenko Huzjan, Marjan Gumilar, Gregor Purgaj, Saša Bezjak in Nataša Kos. Z izmenjavo razstav se mesti seznanjata s sočasno likovno dejavnostjo obeh prostorov ter vzpostavljata medkulturni dialog v žlahtnem  pomenu besede. Hkrati pa pridobivajo gostujoči likovni umetniki iz ene ali druge države pomembne reference, s katerimi se jim odpira  prostor za nove razstave.

Izključno odločitvi Gabriela Engerta se lahko zahvalimo, da smo med številnimi nemškimi umetniki v Galeriji Murska Sobota leta 2008 razstavili tudi dela izjemno pomembnega umetnika Ludwiga Wildinga, ki je leta 1965 sodeloval na legendarni razstavi The Responsive Eye (Odzivno oko) v newyorškem muzeju za moderno umetnost. Ko je bila Murska Sobota partnerica  Evropske prestolnice kulture 2012, pa smo si lahko ogledali izbor del iz stalne zbirke Muzeja za konkretno umetnost Ingolstadt, na katerem so bila razstavljena dela klasikov visokega modernizma, kot so: Josef Albers, Bridget Riley, Aleksander Rodčenko, Victor Vasarely in drugi.  Razstava še danes velja za eno najpomembnejših gostujočih razstav bližnje preteklosti v Sloveniji.

Likovno sodelovanje so leta 2015 obogatili še z vabili mesta Ingolstadt našim umetnikom – za bivanje in ustvarjanje v tamkajšnji umetniški rezidenci, na katera so se doslej odzvali: Gregor Purgaj, Igor Banfi in Nataša Kos.

Novo področje medkulturnega sodelovanja, ki vključuje predvsem srednješolce, se je začelo leta 2012 z  integrativnim projektom Brez meja. Ta poteka v poletnih mesecih, ko mladi obeh mest pod mentorstvom ingolstadskih ustvarjalcev z različnih področij uprizoritvenih umetnosti ustvarjajo gledališko-glasbeno-plesne predstave. Skoznje artikulirajo svoja razmišljanja o  aktualnih evropskih temah, kot so multikulturnost, integracija, sprejemanje drugačnosti, medvrstniško nasilje, sodobna tehnologija in mediji. Vsako leto je predstava za širšo javnost na ogled v obeh mestih.

Leta 2016 so sodelovanje razširili še na glasbo, natančneje – na povezovanje Glasbene šole Murska Sobota z glasbeno šolo Simon-Mayr Ingolstadt v obliki delavnic, skupnega muziciranja, druženja in celo bivanja.

Po zaslugi prizadevanj Gabriela Engerta se je med mestoma razvilo zelo plodno, navdihujoče in živo kulturno sodelovanje, ki daleč presega formalne protokolarne naloge. Med mestoma poteka medkulturni dialog v nadnacionalnem jeziku, jeziku umetnosti, ki tke dragocene vezi razumevanja, še posebej v svetu, ki se vedno bolj ograjuje z nacionalnimi mejami ter postaja nestrpen in celo sovražen do vsega, kar je onkraj njih.

V jubilejnem letu, ko naši mesti praznujeta 40. obletnico pobratenja, izroča župan mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek gospodu Gabrielu Engertu posebno priznanje za njegov prispevek k odličnemu sodelovanju v kulturi in umetnosti pobratenih mest  Ingolstadt in Murska Sobota.