Nagrajenci Mestne občine Murska Sobota ob kulturnem prazniku

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je na svoji 16. redni seji sprejel sklep, da ob letošnjem kulturnem prazniku nagrade Mestne občine Murska Sobota prejmejo naslednji nagrajenci:  

Denarno nagrado za vrhunske dosežke na področju otroške gledališke in glasbene dejavnosti prejmejo učenci in učitelji Osnovne šole IV Murska Sobota.

Na Osnovni šoli IV si preko različnih projektov trudijo svojim učencem odpreti vrata do socialne vključenosti. Poseben poudarek namenjajo področjem, na katerih se njihovi učenci potrjujejo, doživljajo uspehe in dvigujejo samopodobo. Že nekaj let zaporedoma zaposleni na šoli skupaj z učenci v decembru pripravljajo dobrodelno javno prireditev Podarimo srečo, na kateri se učenci predstavijo in hkrati informirajo javnost.  Leta 2011 je prireditev dosegla vrhunec s predstavo H.C. Andersena Snežna kraljica, za katero je OŠ IV prejela tudi visoko mednarodno priznanje Inclusia v Celovcu.

Plaketo Mestne občine Murska Sobota za pomembne dosežke na področju kulture prejme Brigita Bavčar.

Upokojena novinarka in nekdanja odgovorna urednica Soboških novin ter informativnega programa Kanal 10 na Tv Idea  že več kot trideset let spremlja in poroča o kulturi v občini in regiji. Sprva je bila dopisnica Dela za področje kulture, kot novinarka Vestnika je več kot dvanajst let urejala Kulturna obzorja. V prilogi lokalnega tednika Odsevi je predstavila vse pomembnejše kulturnike takratnega obdobja. Med njenimi oddajami o kulturi ostajajo v spominu: Kultura in mi, mi in kultura,  Pomurska likovna scena, Pogledi v ateljeje in iz njih, Druženje s knjigo, portret Jožeta Olaja in številni intervjuji. Na nacionalni televiziji je bil njen dokumentarec Uboj Josipa Benka dokumentarec meseca,  ob stoti obletnici smrti Miška Kranjca pa so na RTVS obeležili  z njenimi Skicami za portret Miška Kranjca. Brigita Bavčar je sodelovala pri dokumentarnem filmu Gornja Radgona 1991 – Osamosvojitvena vojna v Pomurju, ki je bil kot eden izmed projektov EPK, v začetku leta 2012 premierno predvajan v Gledališču Park.

Priznanje Mestne občine Murska Sobota za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti prejmeta Vesna Radovanovič in Ester Pleša.

Vesno Radovanovič poznamo v Murski Soboti  predvsem kot pravljičarko v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota ter pisateljico, avtorico sedmih priljubljenih slikanic za najmlajše bralce. Že več kot petnajst let je urednica za otroško in mladinsko književnost pri založbi Franc-Franc in je članica organizacijskega odbora Srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko Besede. V okviru srečanja vsa leta skrbi za organizacijo obiskov pisateljev po šolah v Pomurju in Porabju, prav po njeni zaslugi je postala ta akcija izjemno množična in priljubljena tako med avtorji kot tudi pri otrocih. Podobno akcijo obiskov avtorjev po šolah je v zadnjih dveh letih organizirala tudi v okviru Srečanja slovenskih narečnih pisateljev Dialekta. Z svoje delo v knjižnici je leta 2005 prejela Čopovo priznanje. Vesna Radovanovič sodeluje pri vseh nacionalnih in regionalnih projektih širjenja bralne kulture in jih uspešno izvaja z mladimi bralci. Je koordinatorka za nacionalni projekt Rastem s knjigo za pomursko regijo in koordinatorka medgeneracijskega projekta Simbioza.

Ester Pleša že več kot 40 let požrtvovalno deluje na področju kulture. Posebej je aktivna pri zborovskem petju, kamor je vključena od leta 1989 in ga je pozneje vodila 20 let kot predsednica. Vsa leta vodenja si je prizadevala, da pevski zbor postane prepoznaven v domačem in širšem okolju. Navezala je stike s pevskim zborom iz Porabja. Ester Pleša je aktivna prostovoljka na kulturnem in tudi na drugih področjih delovanja Društva upokojencev Murska Sobota. To svoje poslanstvo opravlja v Domu starejših, kjer poje skupaj z oskrbovanci, tako na pevskih vajah, kakor tudi na prireditvah v domu.

Župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec bo nagrajencem nagrade izročil na osrednji občinski slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo v četrtek, 7. februarja 2013 ob 19. uri v Gledališču Park Murska Sobota. Na slovesnosti, ki bo hkrati zaključek projekta Evropske prestolnice kulture 2012 v partnerskem mestu Murska Sobota, si bodo povabljeni gosti in občani ogledali krajši film z utrinki iz kulturnega in umetniškega dogajanja v letu EPK v Murski Soboti. V programu bodo nastopili glasbeniki in pevci iz EPK  projekta »Murske balade in romance«.  Video portrete letošnjih nagrajencev je režirala Duša Škof.