Murska Sobota ta konec tedna gostila Slovence, ki živijo po svetu

ponedeljek, 10. Julij 2017

Mestna občina Murska Sobota je bila minuli konec tedna letošnja gostiteljica tradicionalne prireditve Dobrodošli doma, ki jo vsako leti priredi Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu in nanjo povabi vse Slovence, ki živijo izven meja naše domovine. Vseh po svetu živečih Slovencev je kar 500.000 in kot je na otvoritvi dogodka izpostavil minister Gorazd Žmavc so: »Slovenci v zamejstvu in po svetu ambasadorji slovenstva v tujini in most med državo, kjer živijo in delajo, ter domovino Slovenijo.«

Prireditev, ki jo je organizirala Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju s svojimi javnimi zavodi, se je začela v petek v Evangeličanski cerkvi Martina Luthra Murska Sobota s predavanjem mag. Leona Novaka ob 500-letnici reformacije. Sledila je premiera dokumentarnega filma »Slovenci v Bethlehemu« v Gledališču Park. Scenarij za film, ki prikazuje izseljevanje prekmurskih in porabskih Slovencev v takrat neznano deželo je napisal Štefan Celec in ga tudi režiral, nastal je v produkciji zavoda Sončnica. V istem obdobju kot je nastajal film, je zgodbo o izseljevanju v obljubljeno deželo v romanu »Vse moje Amerike« napisal tudi soboški pisatelj Štefan Kardoš, ki je po premieri skupaj s Celecem nagovoril navzoče.

Sobotno dogajanje se je začelo z organiziranimi izleti po Pomurju in strokovnim vodenjem po Murski Soboti. Osrednje dogajanje pa je potekalo v  dvorcu Rakičan, kjer se je dopoldne začel turnir v malem nogometu, na katerem je tekmovalo sedem ekip izseljenskih društev ter domača ekipa.  

Sledila je otvoritev razstave Izseljenski časopisi v prekmurščini, ki jo je pripravila Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, nato pa okrogla miza na temo Pomurci v svetu,  ki jo je organiziral Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU. V sklopu dogodka  so se srečali tudi gospodarstveniki in izpostavili investicijskega potenciale Pomurja.

Vse navzoče izseljence, visoke goste in zbrane domačine sta pozdravila župan dr. Aleksander Jevšek in minister Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.  Župan Aleksander Jevšek je ob tem poudaril, da je pomembno tudi vnukom in pravnukom naših ljudi, ki so se nekoč morali odseliti, pokazati, kako lepo deželo imamo in kaj lahko tu doživijo. Dodal je še, da ga ob obiskih v pobratenih mestih in srečevanjih s Slovenci, od Nemčije do ameriškega Bethlehema, opozarjajo, kako naj sami cenimo domovino, obiskovalcem pa je zaželel, da bi bili povezani tudi v prihodnje.  Minister pa je povedal, da je povsod po svetu, kjer je bil, srečal izredno dobro organizirane skupnosti Prekmurcev, generacije, ki so šle v svet in tam z delom uspele."Naša želja je, da dajemo še večji pomen povezovanju Slovencev z matično domovino in tudi tretja in četrta generacija, ki čutita pripadnost domovini, lahko dasta svoj prispevek Sloveniji, tudi kot strokovnjaki, znanstveniki."  

Sledili so nastopi izseljenskih društev, kar sedemnajst iz vseh koncev sveta, med drugimi iz ZDA, Kanade, Argentine, Nemčije, Hrvaške, Švedske in BiH se jih je na dveh odrih predstavilo s pesmijo, plesom in deklamacijami.

Sledil je zabavni del, na katerem je najprej nastopil Hišni ansambel Avsenik, Vlado Kreslin z malimi bogovi in Beltinško bando pa je poskrbel za zabavo dolgo  noč.

Dogodek se je zaključil v nedeljo v soboški stolnici, kjer sta ekumensko bogoslužje za Slovence doma, v zamejstvu ali po svetu darovala škof za Slovence po svetu dr. Peter Štumpf in evangeličanski škof Geza Filo. Med mašo so s petjem sodelovali mladi iz Argentine, med ekumenskim bogoslužjem pa pevski zbor Encijan iz Pulja.

 

Dragi rojaki, prijazno vabljeni v Pomurje!

V času, ko bodo v vročem soncu in lenobnem vetriču valovala žitna polja naše panonske ravnice, ko bo zorela trta na naših slikovitih gričih in se bo prijetno sprehajati ob svežem šumenju reke Mure, vas vabimo, da nekaj dni preživite v naši sredini!

Morda je že dolgo, kar ste zapustili naše kraje, morda v tem čudovitem in rodovitnem koncu Slovenije sploh še niste bili! 

Pridite, okusite in doživite Pomurje!

Za vas smo z veseljem pripravili razgiban program, ki zajema obisk naših lepih krajev, sprostitev, kulturo, kulinarične užitke, zabavo, predvsem pa prijetno druženje s prijatelji, sorodniki, znanci.

Bogat program dogajanja najdete v priponki na dnu strani ter na naslednjih povezavah:

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu 

Raziskovalno središče RIS Dvorec Rakičan