Murska Sobota "Mesto gost" Slovenskega knjižnega sejma

sreda, 20. November 2019

Na 35. Slovenskem knjižnem sejmu Murska Sobota na povabilo organizatorjev sodeluje kot  MESTO GOST sejma in s svojimi javnimi zavodi tudi sodeluje v programu. Tako bodo na osnovi našega sodelovanja v okviru sejma izvedeni naslednji dogodki:

 

  1. SREDA, 27. 11. 2019

Ob 12.00, Debatna kavarna: 100 dejstev o Prekmurju

Razprava bo tekla o dejstvih in stereotipih o Prekmurju in Prekmurcih: lahko dejstva pričajo o Prekmurju, kakšni stereotipi so mu pripisani in kakšen je psihološki portret Prekmurcev? O vsem tem se bodo ob izidu ilustrirane publikacije 100 dejstev o Prekmurju pogovarjali zgodovinarka Metka Fujs, etnologinji in kulturni antropologinji Jelka Pšajd in Mateja Huber iz Pomurskega muzeja Murska Sobota in psihoanalitik dr. Jožef Magdič, pogovor bo vodila Ksenija Hovat.

 

Ob 15.00, Debatna kavarna: Jezik, literatura in kultura med Muro in Rabo

Prekmurski tiski od 18. stoletja naprej potrjujejo, da je imel prostor med Muro in Rabo stoletja "lastiven" jezik, literaturo in kulturo. Večstoletna tradicija se ohranja tudi v današnjem času, njen pomemben povezovalni in identifikacijski element pa je tudi knjižna zbirka Med Muro in Rabo. Na debati bodo sodelovali dr. Marko Jesenšek, prof. Franci Just, dr. Hotimir Tivadar, pogovor pa bo povezovala dr. Klaudija Sedar.

 

Ob 16.00, Cicifest oder: Prekmurske pravljice

V bogatih in raznolikih prekmurskih pripovedih znanega prekmurskega pripovednika Palka Gala (psevdonim Pavle Rožnik) največkrat nastopajo vile sojenice, zaklete kraljične, dobri starčki in starke, hudobne čarovnice, zmaji in podobna bajna bitja. Pravljice Brat Jelenček, Prašič, maček in kokot, Zlato jabolko in Pepelka bo pripovedovala pravljičarka Metka Celec, eno izmed njih pa bo interpretirala tudi v prekmurskem narečju.      

 

  1. Petek, 29. 11. 2019, ob 12.00,  Kulinartfest: SŠGT Radenci - Srednja šola za gostinstvo  in turizem Radenci
     Radenska gibanica in Obedi&obredi Pomurja
    Prikaz izdelave Radenske gibanice, katere recept je nastal v okviru projekta Flagship Products pri pripravi knjige Obedi & obredi Pomurja.
      

  2. Nedelja, 1. 12. 2019 ob 12.00, Kulinartfest: Pekarna Omar – Dobro kak inda!

Prikaz izdelave prekmurske gibanice in degustacija

 

Poleg navedenega bo na sejmu s promocijsko prodajno stojnico sodeloval Zavod za kulturo, turizem in šport   Murska Sobota s ponudbo promocijskih in kulinaričnih izdelkov ter knjig prekmurskih avtorjev.