Mestni občini Murska Sobota najvišje priznanje Pomurske turistične zveze

sreda, 11. December 2019

Mestna občina Murska Sobota je na včerajšnjem 24. srečanju turističnih delavcev Pomurja v Dvorcu Rakičan prejela najvišje priznanje Pomurske turistične zveze - kipec štorklje.  

Mestna občina Murska Sobota je priznanje prejela za dolgoletno spodbujanje razvoja zasebne in javne turistične dejavnosti v celotni regiji. Rezultati njenih dolgoletnih prizadevanj za prepoznavnost in dvig obiska, se odražajo v kazalnikih rasti turističnih nočitev in obiska. Skupaj s svojimi javnimi zavodi in drugimi organizacijami skrbi za promocijo občine in regije doma in po svetu, kar ji še posebej uspeva z novim turističnim produktom EXPANO.

Mestna občina Murska Sobota je aktivno vključena v različne regijske, slovenske, čezmejne in mednarodne projekte, v okviru katerih si prizadeva za razvoj turizma v občini in v Pomurju. Med njimi so tudi:

 • Vlaganja v turistično infrastrukturo v mestu in njegovi okolici: kolesarske poti in počivališča, mestni park, park Fazanerija z nogometnim stadionom, Trg zmage s spomenikom in drevored Martina Luthra, obeležja judovski skupnosti, Murin park skulptur, dvorec Rakičan, mestno kopališče, Soboško jezero, Expano
 • Vzpostavitev izposoje mestnih koles Soboški biciklin, pričetek celovite prenove Slovenske ulice
 • Vzpostavitev Turistično-informacijske pisarne z degustacijskim centrom Hranilnica prekmurskih dobrot
 • Podpora javnim zavodom Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, RIS Dvorec Rakičan, Pomurski muzej Murska Sobota, Razvojni center Murska Sobota, Galerija Murska Sobota, Mikk,  pri delovanju in izvajanju projektov na področju turizma in promocije občine in regije
 • Sodelovanje v projektu Evropske prestolnice kulture (EPK 2012)
 • Organizacija, soorganizacija, podpora in promocija pri številnih odmevnih turističnih in kulturnih dogodkih: Festival Soboški dnevi, Skrito dvorišče, Soboško poletje, Festival sodobnega plesa FRONTA, Festival prekmurske šunke in gibanice, tradicionalni kramarski sejmi v mestnem središču, Martinovanje, Sočna vilica, Družinski piknik, Sladko Prekmurje, Sprehod ob glasbi, Tradicionalno vlečenje vrvi med Prekmurci in Prleki, Letalski mitingi, Ples – Noč čarovnic, Spoznajmo Soboto – tematska turistična vodenja po mestu, drsališče v mestnem središču, Praznični december, Silvestrovanje.
 • Podpora in sodelovanje v regijskih, čezmejnih in mednarodnih projektih, ki spodbujajo razvoj turizma in prispevajo k turistični ponudbi v regiji: Flagship Products, Iron Courtain Cycling, City Cooperation, SME Destination, Rediscover, HEALPS, Via Savaria, GO IN NATURE, Horse based Turism, Hiking & Biking in drugi.
 • Organizacija in izvedba srečanja Slovencev po svetu in zamejstvu Dobrodošli doma 2017
 • Podpora in promocija Evropskega nogometnega prvenstva vinarjev 2018
 • Podpora in promocija kolesarske dirke po Sloveniji 2018 in 2020 (etapni cilj v Murski Soboti), prenos po Eurosportu
 • Podpora in promocija državnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni 2019
 • Podpora pri kandidaturi balonarskega kluba ROTO za izvedbo svetovnega prvenstva v tekmovanju s toplozračnimi baloni v Pomurju 2020

Mestna občina Murska Sobota je prepoznala priložnost in pogumno sprejela izziv za pridobitev slovenskega paviljona s svetovne razstave iz Milana in s tem ob Soboškem jezeru začela razvijati novo destinacijsko točko Pomurja. S projektom »Vrata v Pomurje« v okviru katerega je nastal nov turistični produkt  EXPANO znova presegla okvirje lokalnega delovanja in s projektom zaobjela celotno regijsko turistično zgodbo, v katero je vpela vseh 5 stebrov pomurskega turizma in številne ponudnike turističnih storitev, ter tako ustvarila turistični hub, ki je promotor in generator pomurskega turizma, saj obiskovalcem od blizu in daleč približuje izvirnost Pomurja in unikatnost njegovih doživetij, a je hkrati usmerjen v razvoj novih in inovativnih turističnih produktov visoke kakovosti.

Že po dobrega pol leta delovanja se kažejo pozitivni rezultati in učinki, ki nov turistični produkt Expano s Soboškim jezerom  (z največjim gibalnim parkom v tem delu Evrope in urejenimi površinami za kopalce in vodne športe)  umeščajo med butično ponudbo slovenskega turizma ter širijo prepoznavnost Expana in regije tako med domačo javnostjo kot tudi v tujih medijih, kar bistveno prispeva tudi pri promociji uspešnih zgodb posebnih doživetij, ki jih ponujamo v Pomurju.

Mestna občina Murska Sobota je s sprejetjem izzivov in priložnosti ter idejo in pogumom pri uresničitvi ambicioznega projekta EXPANO prispevala k večji prepoznavnosti in turističnem razvoju ne samo mesta Murska Sobota, ampak celotne regije.

Župan Aleksander Jevšek je ob prevzemu priznanja povedal, da brez prave ekipe vseh ciljev, ki smo si jih v občini zadali, ne bi mogli uresničiti. Zato je na dogodek povabil svoje sodelavce iz mestne uprave, Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in Razvojnega centra Murska Sobota, ki si vsak na svojem področju prizadevajo za razvoj turizma v občini in regiji.