Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

Mestna občina Murska Sobota med razvojno najbolj prodornimi občinami

sreda, 12. Februar 2020

Na včerajšnji prireditvi Zlati kamen, ki jo organizirata podjetji Planet GV in SBR so bile podeljene nagrade razvojno najbolj prodornih občinam. Zlati kamen je sistem za spodbujanje in spremljanje razvoja na ravni lokalne samouprave in meri na tisto, čemur so lokalne skupnosti namenjene: zagotavljanju pogojev za dobro življenje.

O tem, katere občine so posebej dobro pripravljene na prihodnost in izbrane za razvojno najbolj prodorne občin, se organizatorji posvetujejo s Strokovnim svetom Zlatega kamna, neodvisnim telesom, v katerega so vključeni strokovnjaki s treh slovenskih univerz in iz prakse.

Za nagrado Zlati kamen 2020 se je v najožji izbor uvrstilo enajst občin. V vzhodni Sloveniji so bile finalistike Cerkvenjak, Maribor in Murska Sobota, nagrado je prejel Maribor. V regiji od Koroške do Posavja so se v najožji izbor uvrstili Krško, Slovenske Konjice in Velenje, nagrado je prejelo Krško. Le dve kandidatki sta bili iz osrednje in jugovzhodne Slovenije: Domžale in Trbovlje, nagrado je prejelo Trbovlje. Iz zahodnega dela države so bile nominirane Idrija, Kranj in Jezersko, nagrado je prejela Idrija, ki je tudi osvojila Zlati kamen 2020.

Letos se je Strokovni svet projekta posebej osredotočal na pripravljenost občine na prihodnost. Pomemben del te pripravljenosti je spretnost, s katero v nekem kraju vključujejo sodobno tehnologijo v razvoj kraja. To pomeni, da so v ospredju elementi kot sta digitalna transformacija in razvoj v smeri pametnega mesta ali naselja. Kot vsako leto je Strokovni svet ocenjeval celovito razvojno prodornost kraja. Pri tem se osredotoča po eni strani na merljive kazalnike, po drugi pa na dobre in inovativne prakse, ki zgledno prispevajo k hitrejšemu razvoju in boljšemu življenju v kraju.

Murska Sobota je po besedah strokovnega sveta "v zadnjih letih glede na merljive kazalnike naredila razvojni preboj, ob tem pa utrdila vlogo regionalnega središča. Dva projekta, ki – ob vseh drugih učinkih – precej krepita položaj regionalnega središča, sta regijski promocijski center Vrata Pomurja (ali Expano) in temeljita revitalizacija mestnega središča. Ob tem so v Murski Soboti med vodilnimi kraji pri nas, ko gre za projekte trajnostne mobilnosti. Murska Sobota je – če upoštevamo merljive kazalnike - naredila v zadnjih petih letih pravi razvojni preboj: glede na indeks razvoja ISSO je napredovala s 197. (2015) na 71. mesto."

V odsotnosti župana Jevška je v imenu Mestne občine Murska Sobota nagrado prevzela direktorica mestne uprave Milena Vöröš.