Mestna občina Murska Sobota druga »Naj kolesarska občina 2013«

petek, 18. Oktober 2013

Regionalni center za okolje je v sodelovanju s Skupnostjo slovenskih občin pozval  slovenske občine, ki  štejejo vsaj 6.000 in ne več kot 200.000 prebivalcev, k udeležbi na nagradni razpis za »Naj kolesarsko občino 2013«. Prvo mesto je dosegla Mestna občina Maribor, na drugem mestu ji tesno sledita mestni občini Murska Sobota in Velenje.

Z natečajem je bilo ugotovljeno stanje glede kolesarstva v občinah  na naslednjih področjih:

  • Strateško načrtovanje kolesarstva kot načina prevoza
  • Razvoj kolesarske infrastrukture in njeno vzdrževanje
  • Razvoj storitev za kolesarje
  • Promocija in marketing kolesarjenja kot načina vsakdanjega prevoza
  • Sodelovanje v evropskih projektih
  • Rekreacijsko-turistične kolesarske poti in športno rekreacijski dogodki

Organizatorji natečaja verjamejo, da lahko s tovrstnim tekmovanjem spodbudijo tako mestne uprave kot tudi tiste, ki uporabljajo kolo predvsem kot priročno in učinkovito prevozno sredstvo za pot v službo ali šolo ter po različnih vsakdanjih opravkih, da skupaj storijo več za to, da postane kolesarjenje v slovenskih mestih tekoče, brez nepotrebnih obvozov, varno in udobno ter da se bo s storitvami za kolesarje in redno promocijo spodbujalo, da čim več prebivalcev za poti po svojih vsakdanjih opravkih uporablja kolo.

Mestna občina Murska Sobota je v zadnjem času veliko storila predvsem na področju strateškega načrtovanja kolesarstva in sodelovanja v evropskih projektih, ki se postopno kažejo tudi v izboljšani kolesarski infrastrukturi in storitvah za kolesarje. Za uspešno implementacijo orodja namenjenega izboljšanju kakovosti kolesarske politike na lokalni ravni, je v letu 2010 prejela evropski certifikat BYPAD,  nedavno pa še evropski certifikat QUEST, za uspešno implementacijo orodja namenjenega razvoju energetsko učinkovite in trajnostne mobilnosti.

Tudi v prihodnje želi uprava Mestne občine Murska Sobota spodbujati občane h kolesarjenju in uresničevati  zastavljene cilje na poti trajnostne mobilnosti. 

Več informacij o prizadevanjih Mestne občine Murska Sobota na področju spodbujanja kolesarjenja in trajnostne mobilnosti najdete na spletni strani občine: http://www.murska-sobota.si/s-kolesom-po-mestu-okolici.