Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta

ponedeljek, 27. Januar 2020

Župan Jevšek je danes ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta in 75. obletnici osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz skupaj z Eriko Fürst položil venec ob spomeniku na Židovskem pokopališču v Murski Soboti.

Naša občanka Erika Fürst,  je edina živa priča, ki je prestala grozote holokavsta. Skupaj s sestro in starši je bila kot otrok odpeljana v taborišče Auschwitz od koder se žal ni vrnil njen oče.  

Mestna občina Murska Sobota je v spomin na številno judovsko skupnost, ki je v holokavstu skoraj v celoti preminula, postavila obeležje na Ledavski ulici, na mestu, kjer je nekoč stala sinagoga. prav tako pa je v letu 2015 uredila spomenik na židovskem pokopališču. V minulem letu  so bili pred hišami, kjer so nekoč stanovale ugledne judovske družine v spomin in trajni opomin položeni tlakovci spomina, t.i. spotikavci. 

Pomurski muzej prireja danes ob 17.00 dogodek ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, medtem, ko bo osrednja slovesnost ob 75. obletnici osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz, pri kateri sodeluje tudi Mestna občina Murska Sobota, ta četrtek, 30. januarja v sinagogi v Lendavi. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.