Kulturni praznik obeležili tudi v Ingolstadtu

nedelja, 10. Februar 2019

Slovenski kulturni praznik so minuli konec tedna obeležili tudi v Ingolstadtu, kjer že 40 let deluje Slovensko kulturno in prosvetno društvo Lastovka. Dogodka so se udeležili številni člani Lastovke, zdomci iz vseh krajev Slovenije, ki so v Ingolstadt in okolico odšli v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, v želji, da si z delom v tovarni avtomobilov Audi zagotovijo lepšo prihodnost. Slovesnost je bila prežeta z domoljubnimi čustvi, bogat kulturni program s pesmimi in recitacijami sta pripravili druga in tretja generacija članov Lastovke.  Nastopila je tudi vokalna skupina Aria iz Brežic, za zabavo po proslavi pa je poskrbel ansambel Mladika iz Slovenije.

Kot je uvodoma povedal predsednik društva Roland Majcen, smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svoj jezik in bogato kulturo, saj smo bili kot številčno majhen narod skozi zgodovino v  nevarnosti, da naj podjarmijo veliki. Slovesnosti so se udeležili tudi podžupan mesta Ingolstadt Sepp Misslbeck, dolgoletni župan mesta Ingolstadt in častni občan Murske Sobote Peter Schnell, predstavnik referata za kulturo Jürgen Köhler, generalna konzulka RS v Münchnu Dragica Urtelj in župan dr. Aleksander Jevšek.

Župan Jevšek je ob tem povedal, da je ponosen na odlično sodelovanje na področju kulture in umetnosti z mestom Ingolstadt in je na včerajšnji občinski slovesnosti ob kulturnem prazniku podelil županovo priznanje referentu za kulturo Gabrielu Engertu. Predstavnikom mesta Ingolstadt se je zahvalil za podporo našemu društvu Lastovka, njenim članom pa zaželel nadaljnje uspešno delo pri ohranjanju slovenskega jezika in kulture v našem pobratenem mestu.