Krompirjeve počitnice

ponedeljek, 29. Oktober 2018

Šolarji in dijaki  bodo med 29. oktobrom in 2. novembrom uživali na krompirjevih počitnicah. Predvsem mlajši otroci, pa tudi mladostniki  se bodo lahko vključili v številne dejavnosti.

Šolsko leto se je šele dodobra začelo, a bodo otroci konec oktobra že prvič zaprli zvezke in knjige ter uživali na počitnicah. Tako je, uživali bodo! Ne bodo namreč pobirali krompirja, kot so to počeli nekoč, ko so počitnice bile v septembru, saj je zdaj krompir že zdavnaj pobran. Nekateri se bodo z družino odpravili na krajši oddih, morda v terme, morda celo na morje, veliko otrok pa bo izbiralo med številnimi počitniškimi dejavnostmi, ki jih pripravljajo zavodi. Izkoristili bodo torej čas brez učenikov in zvezkov, ugasnili televizor in računalnik ter počitnice izkoristili za nova znanja, igro in prijateljstva.

Družinske delavnice v muzeju povezane s krompirjem

Tako bodo v Pomurskem muzeju Murska Sobota pripravili družinsko delavnico, ki bo v prostorih muzeja potekala v soboto, 27. oktobra, ob 10. uri. Ker so jesenske počitnice znane tudi kot krompirjeve počitnice, bo tema delavnic povezana s krompirjem. Udeleženci bodo uvodoma spoznali zgodbo o krompirju – zgodbo o tem, od kod in kako se je znašel na naših jedilnikih, kako so ga ljudje sprejemali ob uvajanju v prehrano in katere krompirjeve jedi so bile (in so še) priljubljene. »Na delavnici bomo izkusili, da nam lahko krompir služi tudi kot material za ustvarjanje, saj bomo iz njega izdelali štampiljke in si z njimi potiskali platneno vrečo. Delavnico bomo izvedli v okviru knjižnice igrač, pri kateri muzej sodeluje, zato bo brezplačna,« je pojasnila Mateja Huber.

Za mlade program s kakovostno športno ponudbo

Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota za otroke predšolskega obdobja in vse do mladostnikov, ki še obiskujejo srednjo šolo, organizira program športnega druženja sovrstnikov na športnih površinah. Kakovostna športna ponudba bo v ospredje postavila množičnost, druženje in pestro ponudbo športnih vsebin v okviru športnega programa Hura, prosti čas z različnimi športnimi vsebinami (atletika, gimnastika, namizni tenis, badminton itd.) za otroke starostne skupine od sedem do deset let.

Jasmina Muhič, Soboške novine, oktober 2018