Korak za čistejši zrak

četrtek, 19. September 2013

V Mestni občini Murska Sobota se ta teden skupaj z večino slovenskih občin pridružujemo pobudi Evropski teden mobilnosti in Evropskemu dnevu brez avtomobila.

Evropski teden mobilnosti (ETM) je najbolj razširjena kampanja za trajnostno mobilnost v svetu. Poteka vsako leto od 16. do 22. septembra. Namen akcije je spodbuditi uprave evropskih mest, naj spodbujajo in uvedejo trajnostne ukrepe na področju prometa in naj povabijo prebivalce, da preizkusijo načine prevoza, ki pomenijo alternativo vožnji z osebnim avtom.

Vpliv Evropskega tedna mobilnosti,ki je razširil akcijo Evropski dan brez avtomobila, se od uvedbe leta 2002, stalno povečuje tako v Evropi kot po svetu. Evropski teden mobilnosti vas vabi, da se v prizadevanjih za bolj kakovosten zrak v mestih pridružite 220 milijonom ljudi po vsej Evropi. Spremenite svoje potovalne navade v korist bolj čistim oblikam mobilnosti.

V tednu od 16. do 22. septembra smo na mestni upravi pripravili najrazličnejše dejavnosti, s katerimi smo v ospredje postavili letošnjo osrednjo temo »Vaš korak za čistejši zrak«, saj lahko z majhnimi spremembami svojih življenjskih navad bistveno prispevamo k izboljšanju stanja. Opuščanje energetsko potratnih in okolju škodljivih načinov potovanj bo hitro prineslo opazne izboljšave tudi v vašem splošnem počutju ter zdravju.

Evropski teden mobilnosti se ponavadi konča s t.i. "dnem brez avtomobila, ko se za motorni promet zaprejo mestna središča. Letos bo zaradi vikenda ta akcija izjemoma potekala v petek, 20. septembra v središču Murske Sobote.  Vabljeni, da se nam pridružite pri  vožnji s kolesi od mestnega središča preko Rakičana  do naselja Jezer in nazaj, spretnostni polžji vožnji, vožnji najmlajših po mini mestni prometni ureditvi in vožnji z otroškim vlakcem. Predstavljena bodo električna kolesa ter brezplačno popravilo koles in kolesarske opreme.

V soboto 21.9.2013 bomo posadili drevesa ob Tišinski ulici v Murski Soboti, v nedeljo 22.9.2013 pa bomo skupaj z občani naše občine prav tako kolesarili do Rakičana ter po novi kolesarski stezi do Jezer, s postankom pri gradu Rakičan.

Ob Evropskem dnevu brez avtomobila pa bo v petek  20.09.2013 zapora cest v mestnem središču: Slovenska ulica, Trg Zmage, del Ulice Štefana Kovača, Kardoševa ulica, Trubarjev drevored, Zvezna ulica, Kocljeva ulica, Ulica Staneta Rozmana) od 05.00 do 18.00 ure.

Več o dogajanju ob letošnjem Evropskem dnevu mobilnosti najdete na tej povezavi. Utrinki s posameznih dogodkov so zbrani v fotogaleriji.