Kolesarski spektakel, kot ga še ni bilo

četrtek, 14. Junij 2018

Prva etapa jubilejne, 25. mednarodne kolesarske dirke po Sloveniji je potekala po Pomurju, prvič v zgodovini dirke je trasa tekmovalce popeljala po Madžarskem. S tem dirka po Sloveniji zaokrožuje gostovanja v prav vseh sosednjih državah.

Tekmovalci so dirko začeli v Lendavi, zavili so na Madžarsko, vmes kolesarili tudi po Goričkem, zelo na kratko v sosednji Avstriji, cilj dirke pa jih je pričakal na Slovenski ulici v Murski Soboti. V vseh petih etapah po Sloveniji so kolesarji prevozili 664 kilometrov, na prvi etapi po Pomurju pa 159 kilometrov. Na dirki smo lahko gledali nastope nekaterih najboljših kolesarjev na svetu – Marcela Kittla, Marka Cavendisha, Rigoberta Urana in Rafala Majke, med njimi pa za nas zavzema posebno mesto Slovenec Primož Roglič, ki je bil končni zmagovalec letošnje izvedbe dirke po Sloveniji.

Zadnja dva kroga po Murski Soboti sta bila zelo dramatična, nekateri kolesarji so celo uporabili besedo kaotična. Veliko ekip je namreč želelo svoje sprinterje postaviti v najboljši položaj za končni boj za zmago. Približno poldrugi kilometer pred ciljem je prišlo do večjega padca, v katerem je padel tudi Caleb Evan. Nekaj sto metrov pozneje je padel še lanski zmagovalec Rafal Majka, tudi letos eden glavnih favoritov za zmago. V ospredju je ostala manjša skupina kolesarjev, ki so se z ramo ob rami borili za zmago. Italijan Simone Consonni je najbolje izkoristil situacijo in svoj položaj ter prišel do svoje prve zmage med profesionalci. Po etapi je oblekel zeleno majico vodilnega na dirki. V Murski Soboti je prišlo do popolne italijanske zmage, na oder za zmagovalce sta namreč stopila še Matteo Pelucchi in Nicolo Bonifazio. Najboljši Slovenec je bil Luka Mezgec na četrtem mestu. V deseterici je bil še Rok Korošec.

Organizator dirke Kolesarski klub Adria Mobil se je s partnerji in pokrovitelji dobro lotil tega izjemnega podviga. Zagotovili so televizijski prenos dirke tako na programu Eurosport kot tudi na prvem programu slovenske nacionalne televizije. Številne gledalce po svetu so med dirko navdušili prelepi zračni posnetki naše pokrajine ob Muri. V televizijskem prenosu so bile izpostavljene ključne interesne točke vseh občin, ki so gostile dirko. Zahvale za odlično izvedbo dirke gredo vsem občinam, mestom in sponzorjem, ki so pristopili k projektu dirke po Sloveniji – med njimi ima posebno mesto tudi Mestna občina Murska Sobota z gostovanjem prve etape.

Aleš Cipot