Košček Murske Sobote tudi na deželni vrtnarski razstavi v Ingolstadtu

sreda, 21. April 2021

V našem pobratenem bavarskem mestu Ingolstadt so z enoletno zamudo zaradi pandemije odprli deželno vrtnarsko razstavo,  (Landesgartenschau Ingolstadt) na kateri se na 23 hektarjih razprostirajo čudoviti parkovni nasadi in pisane cvetlične gredice. Ingolstadt je k sodelovanju povabil tudi svoja partnerska mesta, ki se predstavljajo s svojimi vrtovi. Tudi Murska Sobota je prisotna z manjšo zasaditvijo, ki je povzeta iz našega mestnega parka.

Mestni park v Murski Soboti  je zasnovan kot angleški park, za katere je značilno, da posnemajo naravne vzorce gozda in travnate površine. Te značilne prvine so se ohranile do danes in se ohranjajo tudi v bodoče. Ogrodna drevesna vrsta v parku je hrast dob, ki je zasajen nekoliko višje na vzpetinici, saj drevo, ki je posajeno malo višje ima mogočnejši videz, da dobimo občutek kako majhni smo ljudje proti mogočnemu drevesu, da smo del narave, da nam narava lahko veliko da, če živimo v sožitju z njo. Na enak način sta zasajeni še lipa in platana. Da bi naravo, gozd čim bolj približali ljudem in mestnemu vrvežu so zasajene tudi okrasno sadne rastline (aronija,  šmarna hrušica,  murva,  okrasna jablana), ki nas spomnijo na možnost preživetja v naravi, ter nam hkrati ponujajo doživetje parka z vsemi čutili:  vidom, sluhom, vonjem, tipanjem, okušanjem. Tako lahko rastline gledamo, občudujemo barve, njihovo raznolikost razraščanja, strukturo listov, vej, plodove, cvetove, poslušamo šelestenje listov, pokanje vej…, vohamo, kako dišijo cvetovi, lubje, sveže pokošena trava, odpadlo listje… potipamo, različne strukture vej, lubja, listja…, okusimo svežost plodov, ki si jih na sprehodu skozi park odtrgamo in sveže dozorelo pojemo…

Razstava v našem pobratenem mestu bo odprta do 3. oktobra 2021, zasaditve pa bodo ostale in naše mesto v Ingolstadtu predstavljale tudi v prihodnje. 

Foto: Maria Mödl