Jubilej slovenskega društva v pobratenem Ingolstadtu

ponedeljek, 13. November 2017

Župan Jevšek se je minuli konec tedna udeležil praznovanja 40. obletnice Slovenskega kulturno-prosvetnega društva Lastovka.

Društvo Lastovka so leta 1977 v Ingolstadtu ustanovili naši rojaki, ki so se v 70-letih izselili v to bavarsko mesto, kjer so našli zaposlitev v avtomobilski tovarni AUDI. Prihajali so iz različnih koncev Slovenije, ki je bila takrat še del skupne velike države. Druženje v  Lastovki  jim je predstavljajo vez z domovino, vez s slovenskim jezikom, kulturo, plesom. V društvu so redno organizirali dopolnilni pouk slovenskega jezika za otroke in medtem že tretja generacija v Ingolstadtu odlično govori slovensko.

Društvo od vsega začetka podpira mesto Ingolstadt, po pobratenju leta 1979 je vzpostavilo sodelovanje z občino Murska Sobota , od osamosvojitve naprej ga preko Urada za zamejce in Slovence po svetu podpira tudi Republika Slovenija. Tako se je praznovanja ob 40. obletnici udeležil tudi minister za zamejce in Slovence po svetu Gorazd Žmavc, ki je aktualnemu predsedniku za prispevek društva Lastovka pri ohranjanju slovenstva izročil tudi prizananje. Poleg ministra se je dogodka udeležil tudi veleposlanik RS v Berlinu Franc But, generalna konzulka v Münchnu Dragica Urtelj in podžupan mesta Ingolstadt  Sepp Mißlbeck.

Članom Lastovke je s priznanjem čestital tudi župan Jevšek, ki je izrazil veselje, da je vodenje društva prevzela mlada generacija, ki odlično skrbi, da slovenska beseda in pesem v Ingolstadtu ne bosta izumrli. Darilo Mestne občine Murska Sobota  ob tej priložnosti pa je bil nastop skupine Aeternum, ki so s slovenskimi pesmimi še dodatno obogatili praznični program, ki so ga pripravili v društvu.