Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

Hram učenosti praznoval 60 let

sobota, 15. December 2018

Mineva šest desetletij, odkar je bila z odlokom občinskega ljudskega odbora ustanovljena Osnovna šola I Murska Sobota.

Slavnostno prireditev ob 60-letnici šole so začeli z besedami: »Gradili smo hram učenosti, ki danes praznuje šestdeset let. Pod njegovim krovom je začetne korake na poti šolanja prehodilo lepo število generacij.« V kulturnem programu slovesnosti so nastopili nekdanji in sedanji učenci šole, Špirit band, ki so ga sestavljali Marjan Gerenčer, Danilo Celec, Andrej Celec in Miran Celec, ter Govoreči bobni, ki jih vodi Miran Celec; mladim šolskim gledališčnikom se je na odru pridružil igralec Dario Varga, nastopili so tudi mladi kitaristi, ki jih vodi Tadej Ropoša, z mladinskim pevskim zborom je zapela Elizabeta Lebar - Betka, predstavile so se gimnastičarke, ki jih vodi Anica Djordjević, z glasbenimi utrinki pa nekdanji učenci Nina, Luka in Denis. Za konec so vsi pevski zbori šole zapeli pesem učiteljice Lukrecije Marič, ki je 60. obletnici šole posvetila pesem z naslovom »Mladost«. Udeležence slovesnosti je nagovorila ravnateljica Tatjana Cesnik.

Pomembni mejniki

Iz zgodovine šole lahko razberemo, da je leta 1940 začel snovati načrte za novo osnovno šolo v Murski Soboti arhitekt Franc Novak. Vendar so dela zaradi vojnih razmer začasno zastala. Murska Sobota je imela ob priključitvi Prekmurja k Jugoslaviji za potrebe osnovne šole le eno šolsko poslopje s šestimi učilnicami. Zaradi naraščanja števila prebivalstva in s tem otrok so na dvorišču takratne osnovne šole postavili začasen lesen paviljon s štirimi učilnicami in začeli z gradnjo sedanjega šolskega poslopja. V šolskem letu 1958/1959 so se učenci nižjih razredov gimnazije prešolali na Osnovno šolo I in Osnovno šolo II Murska Sobota. Obe šoli je ustanovil občinski ljudski odbor z odlokom 24. avgusta 1958. Osnovna šola I Murska Sobota je dobila svoje prostore v novozgrajenem gimnazijskem poslopju. Pomembno je bilo tudi leto 1962, ko so se združile Osnovna šola I Murska Sobota, Osnovna šola Kupšinci in Osnovna šola Martjanci v eno šolo s skupnim imenom Osnovna šola I Murska Sobota, pozneje preimenovano v Osnovna šola Daneta Šumenjaka - Mirana. Šola je v letu 1978 delovala v 24 oddelkih s 728 učenci in postala pobratena z osnovno šolo v Paraćinu. V šolskem letu 1994/1995 je dobila novo jedilnico.

Ksenija Glažar, Soboške novine december 2018