Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

Gledališče Park s posebnimi dvižnimi stopnicami

četrtek, 14. Februar 2019

Gledališče Park je decembra dobilo novo in zelo pomembno pridobitev – posebne dvižne stopnice za lažji dostop gibalno oviranih, starejših in mater z vozički.

»Gibalno ovirane osebe so lahko v gledališče prihajale že doslej in obiskovale naše prireditve. Brez tega leta 2010 ob prenovi ne bi dobili uporabnega dovoljenja. Vendar dosedanji način dostopa ni bil najbolj sprejemljiv, ker so osebe pri tem potrebovale pomoč zaposlenih, ki so jih po stopnicah prepeljali s posebno napravo. Zato smo si že dalj časa prizadevali za drugačno rešitev. Z novimi dvižnimi stopnicami lahko gibalno ovirane osebe samostojno dostopajo do gledališke dvorane,« pravi Brigita Perhavec, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota. »Zadovoljni smo, da je bil kot končna rešitev sprejet naš predlog, saj je zelo prijazen do gibalno oviranih oseb, poleg tega bodo stopnice uporabljali drugi, zlasti starejši obiskovalci, ki so morda doslej imeli težave, ker ob stopnišču ni bilo ograje,« dodaja Perhavčeva.

Da so prišli do ustrezne rešitve, je po besedah direktorice zahtevalo dolgotrajna usklajevanja z arhitektom prenove objekta Andrejem Kalamarjem in z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Novost je stopnišče in dvižna ploščad v enem ter omogoča lažji in samostojni dostop iz spodnjega v zgornje preddverje zlasti gibalno oviranim.

Vrednost investicije vključno z gradbenimi deli je dobrih 24 tisoč evrov.

Kako dvižne stopnice delujejo?

Dvižne stopnice so vgrajene med obema preddverjema. Ob uporabi se spremenijo v ploščad, s katero lahko uporabniki samostojno premagajo oviro oziroma sedem stopnic. Uporabniki se tako dvignejo oziroma spustijo med zgornjim in spodnjim preddverjem ter tako zlahka in popolnoma samostojno v dobri minuti premagajo oviro. Zunanji dostop do objekta je že ves čas urejen s posebno klančino.

Ksenija Glažar, Soboške novine, februar 2019