Festival Soboški dnevi 2012

Festival Soboški dnevi, ki ga prirejamo že 17 leto zapored, bo letos potekal v okviru programa Evropska prestolnica kulture 2012. Trajal bo štiri dni in sicer od petka 22. junija do ponedeljka 25. junija 2012. V tem času se bo zvrstilo  24 dogodkov na lokacijah v obeh soboških cerkvah, v mestnem parku, grajskem dvorišču ter drugih običajnih festivalskih lokacijah. Festival soboški dnevi je eden izmed redkih tovrstnih festivalov, ki je brez vstopnine, kar pomeni, da se ga lahko udeležijo vsi občani MOMS, ne glede na socialni ter materialni status.

Celotna vrednost izvedbe programskega dela festivala je predvidena v višini 81.600,00 EUR. Polovico zneska bo zagotovila Mestna občina Murska Sobota kot producent projekta v okviru EPK 2012, drugo polovico zneska pa bo financiral Javni zavod MARIBOR 2012-Evropska prestolnica kulture. Sponzorjem bomo tudi letos omogočili oglaševanje v brošuri Festivalko, na prireditvenem prostoru ter druga oglaševanja. Celoten program festivala bo predstavljen v brošuri Festivalko, ki bo posredovana vsem gospodinjstvom Mestne občine Murska Sobota, objavljen pa je tudi na spletni strani www.festival-ms.si

Župan je o letošnjem festivalu povedal: » Januarja smo kot partnerska občina skupaj z Mariborom ter štirimi ostalimi partnerskimi občinami stopili v leto Evropske prestolnice kulture. V okviru tega naslova se bodo tudi v našem mestu zvrstili številni vrhunski kulturni dogodki in prireditve. V ta namen je bila pred dnevi izdana tudi brošura, ki so jo prejela vsa gospodinjstva v mestni občini in v kateri si lahko občani preberejo in se seznanijo z vsemi dogodki in prireditvami, ki se bodo v letošnjem letu odvijali v okviru EPK 2012.

Eden od dogodkov, ki bo glede na tradicijo požel največ zanimanja in občinstva, je sigurno letošnji Festival Soboški dnevi. Glede na obisk in odzive publike organizatorji ugotavljamo, da je Festival Soboški dnevi, vsako leto dobro obiskan. Cena programa okvirno znaša 80.000,00, kar je več kot vsa leta doslej. Festival bo tudi letos sovpadal z koncem šolskega leta, zato bo petkov oziroma otvoritveni večer posvečen mladim.

Še posebej vesel sem, da lahko danes z gotovostjo potrdim nastop legendarne skupine Smokie, ki je letošnje presenečenje festivala. Letos smo se namreč odločili ter v okviru EPK 2012 program nadgradili z nastopom glasbene skupine SMOKIE, s katero festival pridobiva še večjo mednarodno razsežnost. Uspeh skupine SMOKIE traja že od sedemdesetih let, prodali so več kot 30 milijonov plošč. Vse to še traja, kar dokazujejo številni razprodani koncerti v ZDA, Avstraliji, na Kitajskem, Japonskem in v Evropi, njihove plošče pa v kategoriji zbirk uspešnic gold in platinum awards še vedno veljajo za ene najbolj prodajanih plošč na svetu.

Vstop na vse prireditve bo tudi letos prost. Zato ob tej priložnosti  vabim vse sponzorje, da nas podprejo.«

Program letošnjega festivala je podrobneje predstavila Darja Potočnik: "V letu Evropske prestolnice kulture bo Festival Soboški dnevi v Murski Soboti izveden že sedemnajsto leto zapored.  Zametki te prireditve segajo več kot 20 let nazaj. Festival vsako leto odpira vrata številnim glasbenim in umetniškim izvajalcem, ki na različnih prizoriščih, vsak na svoj način nagovorijo obiskovalce. Program je vsebinsko sestavljen enako kot prejšnja leta in ponuja dogodke za otroke, koncerte klasične glasbe v obeh soboških cerkvah, predstave ter nastope skupin različnih glasbenih zvrsti od klasične glasbe do zborovskega petja, pop skupin itd. Sama menim, da je vsak festivalski dan posebej zanimiv ter vsak dan ponuja atraktiven program in upam, da se bodo naši občani in naši gostje lahko v okviru programa našli nekaj, kar bo za njih same predstavljalo enkratno doživetje in nek presežek. Naj navedem le nekaj bolj zvenečih imen:

-          Hrvaška glasbena skupina JINX, ki se v Murski Soboti predstavlja prvič

-          Feel The Phil Collins – tribute show, obetajoč glasbeno lučni šov z glasbo Phila Collinsa

-          Tony Cetinski, ki je našo publiko na Soboških dnevih navdušil že leta 2007

-          Denis Avdić, dobitnik dveh Viktorjev, ki jih je dobil kot radijski voditelj in se nam bo predstavil s stand up komedijo

-          Rok'n'band z gostjo Aniko Horvat ter Vokalna zasedba Perpetuum Jazzile.

Še posebej pa bi izpostavila legendarno britansko poprockovsko skupino SMOKIE,  ki je  ena najbolj priljubljenih glasbenih zasedb na svetu. Na koncertu preigravajo svoje največje uspešnice, mnoge med njimi so vpisane v Guinnessovo knjigo rekordov kot najbolj prodajane plošče vseh časov. Svetovne uspešnice, kot so Living next door to Alice, Mexican girl, Oh Carol, Needles and Pins, For a few dollars more, Have you ever seen the rain, Lay back in the arms of someone, If you think you know how to love me, Don't play your Rock'n'Roll to me in številne druge, kjerkoli nastopajo zagotovo vedno odmevajo iz grl ljubiteljev njihove glasbe. Skupina SMOKIE je prepoznavna tudi po izredno dovršenem nastopu, zato so njihovi koncerti prava glasbena poslastica."

Dan mladih, ki je povezan z zaključkom šole, je v okviru festivala Soboški dnevi že tradicionalen. Tudi letos ga pripravljajo mladi iz Mladinskega informativnega in kulturnega kluba (MIKK-a). Podrobneje ga je predstavil predstavnik MIKK-a, g. Ivor Knafelj.