Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

Državna proslava ob 100-letnici priključitve Prekmurja

nedelja, 18. Avgust 2019

V Beltincih je sinoči potekala državna proslava ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

V svojem nagovoru je predsednik Vlade orisal pestro zgodovino Prekmurja, poudaril pristnost prekmurskega človeka in napovedal svetlo prihodnost regije. Spomnil je tudi na Slovence, ki živijo onkraj meje, v Porabju. Zavzel se je za nadaljnjo vladno podporo in uspešno izvajanje projektov, pomembnih za slovensko manjšino na Madžarskem.

Obletnico premier vidi tudi kot priložnost za uveljavitev Prekmurja kot območja, kjer v medsebojnem razumevanju in spoštovanju drug z drugim živijo pripadniki večinskega slovenskega naroda, pripadniki Madžarov, Hrvatov, Romov, nekoč tudi Judov in Nemcev, ki vsi ohranjajo svojo kulturno in civilizacijsko tradicijo ter izpovedujejo različne kulturne in verske identitete za uveljavitev te svojevrstne večkulturne prekmurske družbe in njenih vsestranskih razvojnih potencialov.

»Slovenije ni brez Prekmurja in Prekmurja ni brez Slovenije. Geografsko si na skrajnem robu, ljubo naše Prekmurje, a v naše misli in naša srca si nam seglo globoko. Bodi za vekomaj del naše najlepše Slovenije, naj te nikoli več ne zagrne temna noč, naj ti vedno sije sonce«, pa so bile misli, s katerimi je svoj slavnostni nagovor končal predsednik vlade na današnji državni proslavi ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Režiser proslave je bil Primož Ekart, scenarist pa Dušan Šarotar. Predstavljala je zgodbo o Prekmurju 21. stoletja in hkrati zgodbo o povezanosti, ker je bilo Prekmurje od nekdaj izrazito večetnična, večverska, večjezična in večkulturna pokrajina. V umetniškem programu je nastopilo več izvajalcev, med drugimi Vlado Kreslin, Policijski orkester, Bele tinke in Mladinska pevska zbora OŠ Beltinci in OŠ III Murska Sobota.

Pred državno proslavo je  na prostoru pred župnijsko cerkvijo v Beltincih, kjer je bilo pred 100. leti veliko ljudsko zborovanje, potekala sv. maša, ki jo vodil predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore, pridigal je soboški škof dr. Peter Štumpf, slavnostni nagovor pa je imel tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Posnetek državne proslave na RTV SLO si lahko ogledate na tej povezavi.

Foto: Tamino Petelinšek, STA