Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja 2017

četrtek, 8. Junij 2017

V Murski Soboti so se danes začeli  Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja, slovesno odprtje, ki so se ga udeležili številni visoki gosti je bilo to popoldne na grajski ploščadi.

V svojem pozdravnem nagovoru je župan Jevšek izrazil zadovoljstvo, da se šesti slovenski dnevi zaščite in reševanja, prvič poimenovani po legendarnem Miranu Bogataju, odvijajo v Murski Soboti.  Ob tem je izpostavil, da ima Murska Sobota jasne potrebe, da zgradimo sodoben regijski reševalni center, ki bo povezal našo sposobnost za intervencijo vedno in povsod tam, kjer je potrebna. "Z vlado smo že dosegli dogovor, da bo v pomurskem regijskem reševalnem centru tudi nacionalna specializirana enota za poplavno varnost. Prav tukaj, kjer zna trmasta in mogočna Mura prestopati svoje bregove, želimo oblikovati kompetenčni center za soočanje s poplavami povsod po Sloveniji." Pohvalil je požrtvovalnost vseh, ki jim je pomoč sočloveku najvišje življenjsko poslanstvo. Vedno ste v prvih vrstah. Ob poplavah, ob požarih, ob naravnih nesrečah ali požarih, kot je bila katastrofa v vrhniškem Kemisu. Toda ni dovolj, da se vam takrat vsi zahvalimo za to, da ste spet priskočili skupnosti na pomoč. Prav je, da tudi vi – ki svoja življenja prvi izpostavljate nevarnostim, da obvarujete druge – od vseh nas zahtevate, da ne opustimo standardov, ki lahko edini zaščitijo naša življenja, naše okolje in naše premoženje" je še povedal župan.

V imenu ministrice za obrambo RS Andreje Katič je navzoče pozdravil državni sekretar mag. Miloš Bizjak, v imenu predsednika vlade RS dr. Mira Cerarja, ki je sicer načrtoval svoj prihod na odprtje pa je Bogatajeve dne zaščite in reševanja 2017 v Murski Soboti slovesno odprl državni sekretar, pristojen za nacionalno varnost dr. Erik Kopač.

Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja so največja prireditev v Sloveniji, na kateri se predstavljajo enote Civilne zaščite, različne reševalne službe, Slovenska vojska, Policija ter sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

V Murski Soboti si od 8. - 10. junija 2017 lahko ogledate:

- zmogljivosti Civilne zaščite, gasilcev in drugih reševalnih služb ter Slovenske vojske in Policije za pomoč ljudem

- vajo državnega pomena "Vaja MURSKA SOBOTA 2017" - v petek, 9. junija ob 15.00

- 23. regijsko preverjaje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa

- različne prikaze delovanja reševalnih služb

- predstavitev in prikaze gasilske, zaščitne in reševalne opreme

- strokovne posvete

- mednarodno gasilsko tekmovanje

- tek 112.