Županov nagovor ob iztekajočem se letu

torek, 27. December 2016

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

dragi prijatelji.

Voščim vam lepe praznike. Preživite jih v krogu najdražjih in naj vam čarobnost teh dni da moči in zaleta za nove ideje in nove podvige. Naj vam ta čas da mir, ki ga boste vse leto nosili v srcu.

A to naše veliko prekmursko srce ve, da je to tudi čas, ko moramo pomisliti tudi na tiste, ki so osamljeni, bolni ali v stiski. Mesto je zame najprej in predvsem skupnost. Skupnost pa je najbolj povezana in najmočnejša takrat, ko zna s toplino, stiskom roke in podporo stopiti v pomoč tistim, ki jo potrebujejo.

Živimo v dinamičnih in pogosto težkih časih sredi spreminjajočega se sveta, ki nas polni prej z negotovostjo kot s pogumom in voljo. Toda v Pomurju smo znani po ljudeh dobre volje, iskrenega pogleda in pridnih rok. Če zmoremo podpreti drug drugega, da nam skupaj uspe, smo na dobri poti, da (spet) postanemo družba, kjer ne bo nikogar strah jutrišnjega dne. Da izza strahu, ki ga prinaša prihodnost, vsakdo prepozna obete, da pogumno uresniči svoje talente, potenciale in sanje.

Murska Sobota je majhno mesto velikih ambicij. Skupaj s sodelavci v mestni upravi, občinskih institucijah, pa tudi v civilni družbi in gospodarstvu, smo v letošnjem letu naredili pogumne korake naprej. Prvi dve leti, odkar imam čast voditi to našo skupnost, smo vlagali velike napore v to, da v Mursko Soboto pripeljemo nov razvoj, nova delovna mesta, nove ideje in nove projekte, ki bodo spremenili značaj naše regije. Da sami sebe in svet okoli nas Pomurja ne bo povezoval s propadom nekdanjim velikanov, ampak z velikanskimi premiki, ki jih zmoremo ustvarjati skupaj.

Danes se Murska Sobota spreminja. V novem letu bo to postalo še bolj opazno, ko bomo začeli s prenovo mestnega središča, da postane resnično jedro našega urbanega življenja, kakovosten javni prostor, kjer se bomo srečevali in povezovali. Začenjamo s prenovo naše kulturne dediščine, da bo v njej omogočeno boljše izvajanje javnih in skupnostnih dejavnosti, da bo energetsko učinkovitejša in bolje dostopna invalidom in starejšim. Zaganjamo izgradnjo in obnovo kolesarskih stez in jih bolje povezujemo v našo ambicijo, da spremenimo svoje navade v sodobno urbano mobilnost, da bo naše mestno življenje bolj trajnostno, zrak v mestu čistejši in naša odgovornost do planeta in prihodnjih generacij polno dobrih dejanj. V novem letu pa začenjamo tudi z revitalizacijo Kamešnice in jo spreminjamo v Soboško jezero, sodoben center za rekreacijo in kakovosten prosti čas, ki bo postalo nov magnet tega mesta in celotne regije. Z vsebinami, ki bodo vse nas vabile k rekreaciji, športu, igri in druženju ob in na vodi. Paviljon Expo nam je uspelo pripeljati v Soboto zato, ker smo zastavili najbolj prepričljivo zgodbo, ki povezuje mesto in regijo in regijo in celotno državo. Regijski promocijski center, središče gospodarskih, turističnih in kulturnih vsebin, povsem nova kakovost prostora za skupnost in za vse, ki bodo skozi naša Vrata v Pomurje vstopali v to čudovito regijo, da v polnosti odkrivajo izkušnjo Prekmurja.

Na prelomu med starim in novim, vstopamo v čas, ko začenjamo odločno realizacijo tega, kar smo snovali in načrtovali in kar sem z geslom »Povezani za razvoj« tudi obljubil prav vsakemu in vsaki izmed vas.

V prihodnost gledam z optimizmom. Vem, da sem v tem mestu obkrožen s čudoviti, delovnimi in pametnimi ljudmi. Človek v središču naše občine in občina, zgrajena okoli zadovoljevanja njegovih socialnih, kulturnih in ekonomskih potreb. To je naloga naše občine. Da prepoznavamo potrebe te skupnosti in spreminjamo pristope, uvajamo inovacije in se trudimo, da na trajnosten način vsakdo od nas v skupnosti najde podporo in pomoč za kakovostno življenje. Takšno kakovost življenja, po kateri bo Murska Sobota zmogla tekmovati z najboljšimi v svetu kot privlačno in konkurenčno mesto.

Vsem vam želim čudovite praznike in vse dobro v novem letu.

Vaš župan

dr. Aleksander Jevšek

(Soboške novine, 16. december 2016)