Želimo si, da bi spletna stran bila čim bolj prijazna uporabnikom. Vabimo vas, da izpolnite vprašalnik in prispevate k izboljšavam. Reševanje vprašalnika vam bo vzelo minuto ali dve časa: https://www.murska-sobota.si/obrazci/anketa-o-uporabi-spletne-strani

Župan sprejel makedonskega zunanjega ministra Poposkega

sreda, 4. September 2013

Župan Anton Štihec je danes na uradnem obisku sprejel  ministra za zunanje zadeve Republike Makedonije mag. Nikolo Poposkega.

Minister je Mursko Soboto  obiskal  na pobudo veleposlanika Republike Makedonije v Sloveniji Igorja Popova ter nekdanjega veleposlanika Republike Slovenije v Makedoniji Marjana Šiftarja, ob robu svoje udeležbe na Strateškem forumu na Bledu.  Enodnevni delovni obisk je izkoristil za srečanje s predstavniki Pomurske gospodarske zbornice in nekaterimi pomurskimi gospodarstveniki, ki sodelujejo z Makedonijo.

Župan Štihec se je visokemu gostu zahvalil za obisk in mu predstavil mestno občino in pomursko regijo. Dotaknil se je gospodarskega položaja in težav, ki jih imajo tuji vlagatelji pri uresničevanju svojih poslovnih ciljev pri nas, ter pozdravil prizadevanje makedonske vlade, ki je tujim vlagateljem bistveno olajšala postopke za pridobivanje različnih dovoljenj, kar jim omogoča lažji vstop na njihov trg. Župan je izrazil željo, da se okrepi sodelovanje z občino Štip v Makedoniji, s katero smo pred časom že navezali stike, predvsem zaradi izkušenj, ki jih ima ta makedonska občina na področju izrabe geotermalne vode.

Makedonski zunanji minister Poposki je dejal, da je v svoji rani mladosti že obiskal Mursko Soboto in Moravske Toplice ter dodal, da se je od takrat veliko spremenilo. Povedal je, da je Slovenija za Makedonijo kljub krizi vzorčen model, predvsem na področju turizma, saj imamo kot država z le dva milijona prebivalcev odlično ponudbo in dobro razvito infrastrukturo. Minister je pohvalil tudi dobro bilateralno sodelovanje med obema državama in izrazil upanje, da se tudi na lokalni ravni  iz prijateljstva z občino Štip razvije konkretno sodelovanje, od katerega bodo obojestranske koristi. Minister je svoj delovni obisk v Murski Soboti sklenil z željo, da se še vrne, in izrazil zadovoljstvo, da mu je uspelo na kratko zapustiti prestolnico Slovenije, na katero je sicer vezan zaradi svojih obveznosti. Obisk v Sloveniji bo makedonski zunanji minister namreč nadaljeval z bilateralnim srečanjem z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem.