Župan Jevšek obiskal francoski Firminy

sreda, 5. Julij 2017

Župan Aleksander Jevšek je minuli konec tedna obiskal francosko mesto Firminy, znano po kulturnem centru Site Le Corbusier, izjemni stvaritvi tega znamenitega arhitekta. Njegov učenec je bil tudi naš arhitekt Feri Novak in nekatere zgradbe v Firminyu imajo veliko podobnost s soboškimi.

Obisk je potekal na pobudo naše častne konzulke v Franciji dr. Tatiane Dumas Rodica. Župana Jevška je ob tej priložnosti sprejel župan mesta  Firminy Marc Petit, s katerim sta se pogovarjala o možnostih sodelovanja, predvsem na področju kulturne izmenjave, saj nas povezuje skupna kulturna dediščina obeh velikih arhitektov. Srečanje pa je bilo namenjeno tudi gospodarskemu sodelovanju, ki sta ga s francoskim gospodarskim združenjem konkretizirala predstavnika našega podjetja Roto.

Ob tej priložnosti je župan Jevšek svojemu francoskemu kolegu podaril francoski prevod knjige Namesto koga roža cveti Ferija Lainščka, ki je pred kratkim izšla v Franciji. Ob tem je tekla beseda tudi o povezovanju na kulturnem področju, jeseni bo namreč v Saint Ettiennu, kjer ima sedež naša častna konzulka, potekal mednarodni knjižni sejem.

Župan Jevšek si je ob tej priložnosti ogledal Kulturni center znamenitega arhitekta Le Corbusiera. V njem je razstavljena tudi replika pisalne mize - izjemnega kosa pohištva, ki jo je ustvaril naš arhitekt Feri Novak. Pred kratkim je na tamkajšnji univerzi francoske študente s svojim predavanjem o delu arhitekta Ferija Novaka navdušil dr. Janez Balažic.

Župan Jevšek se je udeležil tudi konzularnih dnevov, ki so prav takrat potekali v Lyonu. Na trgu Bellecourt se je namreč v obliki turističnega sejma predstavilo okrog sedemdeset držav, katerih konzulati oz. častni konzulati imajo sedež v vzhodnoosrednji francoski regiji  Rona-Alpe. Na povabilo častne konzulke dr. Tatiane Dumas Rodica in pobudo slovenskega veleposlaništva v Parizu, ki ga je zastopala gospodarska atašejka Jana Bajec-Povše se je na svoji stojnici, ki jo je organiziral Razvojni center skupaj z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota predstavljalo tudi Pomurje, kot odlična turistična destinacija z izvrstno kulinariko, ki jo je zastopal predstavnik podjetja Kodila in dobrimi gospodarskimi potenciali, ki jih je zastopalo podjetje ROTO. Po besedah naših predstavnikov so bili pogovori na sejmu uspešni, zanimanje za Pomurje, predvsem njegova zdravilišča je bilo veliko, zato upamo, da bo predstavitev obrodila tudi konkretne sadove v obliki obiska francoskih gostov v našo regijo.

Župan Jevšek se je v spremstvu častne konzulke udeležil tudi večerje za povabljene goste v lyonski mestni hiši, v odsotnosti župana Gerarda Collomba, ki je zasedel mesto notranjega ministra v novi francoski vladi, jo je gostil podžupan Lyona Georges Kepenekian.