Župan Štihec sprejel veleposlanika Republike Srbije

Župan Anton Štihec je danes na vljudnostnem obisku na mestni občini sprejel veleposlanika Republike Srbije v Sloveniji Aleksandra Radovanovića.

Veleposlanik Radovanović je danes prvič obiskal Mursko Soboto, odkar je pred šestimi meseci prevzel vodenje veleposlaništva v Sloveniji. Pohvalil je dobre odnose med obema državama, ter izrazil zadovoljstvo nad sodelovanjem posameznih slovenskih občin, ki so še iz časov skupne domovine partnersko povezane z občinami iz Srbije. Dejal je, da so pri tem sodelovanju občine v veliko primerih prehitele državo, saj dajejo same pobude za uresničitev konkretnih projektov. Župan Štihec je ob tem izpostavil odlično sodelovanje Mestne občine Murska Sobota s pobrateno občino Paraćin, s katero smo uspešno sodelovali na dveh skupnih projektih (Exchange). Veleposlanik je dodal, da je to zagotovo primer, ki ga je potrebno prenesti tudi na širše sodelovanje med obema državama in razmišljal o regionalnem sodelovanju institucij, kot so gospodarske zbornice ali regionalne razvojne agencije, katerih izkušnje bi v Srbiji, ki potrebuje notranje reforme bilo izjemno dragocene. Župan Štihec je pri tem veleposlaniku ponudil pomoč in izpostavil nedaven obisk v Novem Sadu, na katerem sta podpisala sporazum o sodelovanju direktor Pomurske gospodarske zbornice in Gospodarske zbornice Vojvodine ter izrazil željo, da ne ostane le pri sporazumu, temveč, da bo obrodil sadove v konkretnem sodelovanju.

Veleposlanik Radovanović  je v spremstvu ekonomskega svetovalca Aleksandra Nikolića nadaljeval svoj obisk v Murski Soboti na sedežu družbe  MURA AHA, kjer se bo sestal z vodstvom družbe ter solastnico Aha skupine Mojco Lukančič. Glede na to, da se je skupina septembra letos  z nakupom podjetja  Prvi maj v Pirotu razširila tudi v Srbijo, je veleposlanik Radovanović  izrazil željo, da tudi župan Štihec kmalu obišče to mesto v Srbiji in naveže stike s tamkajšnjim vodstvom občine.