Župan Štihec sprejel Pedra Opeko

sobota, 16. November 2013

Župan Anton Štihec je danes v svojem uradu sprejel svetovno znanega misijonarja in dobrotnika Pedra Opeko, ki živi in dela z najbolj revnimi na Madagaskarju. Za svoje nesebično delovanje - ki je bilo podrobno predstavljeno v odličnem dokumenatarcu  Jožeta Možine, ki ga je na obisku pri županu tudi spremljal - je bil Pedro Opeka nominiran  tudi za Nobelovo nagrado za mir.

Župan je misijonarju predstavil regijo in Mestno občino Murska Sobota in dejal, da se tudi pri nas trudimo pomagati pomoči potrebnim, ter izpostavil institucije, ki se ukvarjajo s prostovoljstvom in brezplačno pomočjo.

Opeka je dejal, da ga zelo veseli, da lahko sliši pozitivne stvari o napredku Murske Sobote in jo po velikosti primerjal s komuno najrevnejših na Madagaskarju, v kateri sam deluje, saj le-ta šteje 20.000 prebivalcev, prav tako kot Mestna občina Murska Sobota. Sicer pa pravi, da je primerjava nemogoča, saj tam živi 92 % ljudi po pragom revščine. Dejal je, da imata pravzaprav z županom isto nalogo: delata za skupno dobro vseh ljudi.

Pedro Opeka je župana obiskal pred predavanjem v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, kjer je nagovoril številne obiskovalce, ki so mu z zanimanjem prisluhnili. Pogovor je vodil novinar Boris Cipot.